Осинови гора

24/01/2018

forest-2810439_960_720

Свикнали сме да виждаме умилителни репортажи за осиновени животни в зоопарка. Повече от 20 години в Софийския зоопарк успешно работи програма, с която всеки, който пожелае, може да осигури средства и да се погрижи за някое животно.

Какво обаче се случва с дивата природа? Една благородна инициатива ни дава възможност да осиновим гора. Идеята е на дирекцията на Природен парк „Витоша“, като в кампанията за „осиновяване“ влизат алеи, кътове за отдих, заслони и други туристически обекти на територията на парка.

Общо 70 км алеи са били ремонтирани през последните години в парка, обновена е инфраструктурата, включваща мостове, скари за преминаване, маси, пейки, заслони и кътове за отдих. Поддръжката на новите обекти изисква постоянна грижа, за да може те да са винаги в добро състояние.

От Природен парк „Витоша“ са съставили списък на най-посещаваните туристически обекти на територията на планината. Те ще бъдат предлагани за „осиновяване“, което включва почистване и поддържане с доброволен труд на избрания обект. На всеки „осиновен“ обект ще бъде поставена информационна табела, показваща кой се грижи за него.

Дали желанието на хората да прекарват времето си в чиста среда се повишава? Един тон метали и 18 кубика отпадъци са били изчистени по време на доброволните акции на Витоша през 2017 г. В инициативите са участвали близо 800 души.

„Преди 4-5- години сме събирали по 150 кубика боклук, сега е много по-малко. Не търсим ние доброволци за работа. Обаждат се в парка и казват – искаме нещо да свършим на Витоша. Имам работа за целия китайски народ“, твърди директорът на природния парк Снежана Петрова.

София не е Китай, но е с близо 2 милиона души население. Идва пролет – време за пикници и разходки сред природата. Всички сме виждали колко отпадъци остават след всеки уикенд край Железница, Драгалевци и другите най-достъпни места на Витоша. Защо не си осиновим по едно парче от тази даваща ни кислород планина? С това поне можем да й се отплатим.

vitosha-2168008_960_720

от

публикувано на: 24/01/2018

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: