Кауза „Пожарево“

18/01/2018

Преди всичко Горица Кръстанова е жител на село „Пожарево“, освен това е и негов кмет. В този ред. За разлика от повечето млади хора в България, тя живее не само носейки родното място в сърцето си, но и решава да посвети времето и кариерата си на каузата да го върне към живот. Именно затова Горица е първо жител на Пожарево, а след това кмет.

Това със сигурност я прави нетипичен кмет на малко населено място. Тя не изпълнява тази административна длъжност, защото е единственият начин за млад човек в такова населено място да направи кариера. За Горица кметството е най-ефективният начин за реална промяна на Пожарево. Тя, подобно на майка си, която в миналото също е била кмет на селото, и баща си, дългогодишен църковен настоятел, иска най-доброто за селото.

горица-1

В презентацията си в тазгодишното издание на „Кариера с кауза” Горица с неподправена енергичност споделя опита си като кмет и начините, чрез които става възможно средата около нея качествено да се променя – сред които включително и плач по време на общинско заседание. Извън чисто административните и организаторски решения обаче, това, което прави най-силно впечатление у младата жена, е вярата ѝ, че пътят за съживяването на селото минава през създаването на жива и активна общност в него.

А общност не може да се създаде без „обществено средище“. Така в Рубикон за Горица и нейните намерения се превръща възстановяването на построената през 60-те години с доброволен труд сграда в центъра на Пожарево. За целия път на превръщането на една развалина в туптящо сърце на селото предлагаме да научите от изключително емоционалната и забавна презентация на самата Горица. Ако тя не ви стигне, припомнете си и първата среща на Бинар с нея и Пожарево и неговата прословута лютеницотерапия.

от

публикувано на: 18/01/2018

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: