Франс 2: България – лоу кост деликатеси и корупция

05/01/2018
Валери Льоруж с Манол Глишев
Валери Льоруж с Манол Глишев.

В три последователни репортажа в трите информационни емисии в праймтайма си най-голямата френска обществена телевизия Франс 2 показа без грим и гръмки фрази страната, поела дневния ред на Европа за следващата половин година.

Още в коледната вечер въпросът „какво струва българското foie gras“ намери своя отговор от един белгийски шеф с 2 звезди от Мишлен. Страховете на френските производители от конкуренцията на Унгария и България бяха представени успоредно с отговарящите на всички европейски условия български кланици и ферми за угояване на патици.

Да, във Франция средната продажна цена на българските консерви с конфи и пастет е около два пъти по-малка и това е възможно заради макар и високите по българския стандарт заплати в сектора, които обаче са по-ниски от минималната заплата във Франция. Присъдата за разликата във вкуса на сляпата дегустация бе, че българският пастет е с по-хомогенен цвят, което не е за препоръчване и не носи характерните аромати на порто и мадейра, които всеки помни от детството си…

Обедните новини в първия работен ден на годината представиха покупателните възможности на български пенсионери в един от най-престижните софийски квартали – Изток и безусловният им избор на малък магазин със стоки директно от производителите в цени, значително по-достъпни от съседния супермаркет, част от европейска верига. В студентския стол бъдещ пиар не вярва, че би могъл да се реализира без връзки, а единственото колебание на дипломант по информационни технологии е дали да работи във Франция или в Германия. За финал историкът, блогър и инфлуенсър Манол Глишев разкрива корупционните схеми в държавните и общинските поръчки, започващи от 25%.

В сутрешния блок на 5 януари кореспондентът на Франс 2 в Брюксел Валери Льоруж с три думи описа страната ни като най-бедната, най-корумпираната и най-русофилската – не толкова като история, колкото като президент, „обърнат в по-голяма степен към Москва, отколкото към Брюксел“. Липсата на достойно отношение е към отдалите целия си живот – в случая, в образователната система, Бойка Паликарска и Илка Атанасова (на въпроса откъде говоря така добре френски, винаги давам името на Илка – моята първа преподавателка). И към бъдещите лекари – желанието на Димитър Капитанов да прави наука може да стане факт единствено извън пределите на страната, която той обича.

corr

И ако вицът с днешна дата пита „кого трябва да подкупим, за да спрат западните медии да ни наричат „най-корумпираната държавата в ЕС?“, примерът, даден от д-р Петър Москов като бивш министър на здравеопазването няма нужда от коментар: „След провеждането на прозрачни търгове за лекарства спестените годишни средства бяха една трета“.

 

от

публикувано на: 05/01/2018

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: