Нека бъде светлина

06/12/2017

Има какви ли не галерии, но една от тях свети със своя специфична светлина. Това е галерия „Лампион“, а неин основател е добре познатият в блус средите музикант от група Блус Трафик – Николай Табаков.

„Светлината винаги ме е следвала в живота“, казва с усмивка Ники. Всеки ден, независимо от сезоните, той пътува от Дупница, където живее, до галерията, за да изработва своите лампи. Откъде всъщност се запалва по тях?

Преди повече от десет години блусарят работи в магазин за сувенири и свещи. Там той вижда марокански кожени лампи, които толкова го впечатляват, че сам решава да опита да направи подобни. Като при всеки лаик, опитите му минават през много разочарования и перипетии.

IMG_4185

Постепенно обаче самоукият ентусиаст напипва правилната посока за направата им. „Най-важна е телената конструкция, тя определя каква ще е формата на лампата, след нея идва паус хартията, която много внимателно се залепва между телчетата“, разкрива някои от тайните на своя занаят Ники.

Всъщност той никога не ги е крил. Когато натрупва опит и самочувствие на майстор, започва да прави уъркшопове. В началото желаещите са малко, но после така набират популярност, че всяка дата вече се запълва много бързо. “Всеки може да направи лампа. От близо 700 души, които съм обучил през годините, само двама-трима не са се справили. Но то е само защото са нямали търпение“.

20690480_1715066981867422_8968634305995120795_o

По думите на Ники, той отдавна е спрял да продава лампите си в магазини. „Предпочитам да имам личен контакт с купувачите, да усетя какво точно търсят, да си поговорим. Контактът е много важен и държа на него, за да може светлината да отива в добри ръце“, признава той.

Не знам дали е само мое усещане, но ми се струва, че от толкова години правене на лампи, самият Ники излъчва светлина. Ако някой не вярва, нека му погостува в галерията и сам ще се убеди в това. А аз още сега ще си пусна едно любимо блус парче – „Нека бъде светлина“!

 

от

публикувано на: 06/12/2017

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: