Как се създават млади джаз звезди?

15/11/2017

С какво е най-добре да започне един джаз фестивал, ако не с младите надежди на тази музика? Броени минути преди уникалният пианист Джейсън Моран да завладее сърцата на публика, „Пловдив Джаз Фест“ беше открит с програма, подготвена от „Арт Войс Център“.

Концертът „Деца пеят джаз“ даде възможност на публиката да се наслади на талантливите Мирослава Тодорова, Аглея Канева, 4 MAGIC (Валентина Никова, Никол Канева, Елия Тодорова, Елеонора Иванова), Лидия Ганева и Петър Бечев.

Сдружение „Арт Войс Център“ е създадено през 2014 г. Основната му цел е да обучава млади таланти по рок, поп и джаз пеене. Негов основател и главен вокален педагог е Румяна Иванова. За три години центърът се превръща в най-добрата музикална школа в Пловдив и сред първите в страната.

Признанията за упоритата работа на Румяна и децата не закъсняват. Множеството награди и отличия, които джаз дарованията печелят на десетки национални и международни конкурси, са повод както за гордост, така и стимул за нови музикални предизвикателства.

IMG_1303

Ако стойностната музика в днешно време оцелява, то е само защото между поколенията има приемственост. На фестивала в Пловдив усетихме тази приемственост с пълна сила. Като започнем от най-малките – възпитаниците на „Арт Войс Център“, преминем през финалистите в младежкия джаз конкурс, утвърдените имена на българския джаз и завършим с хедлайнерите – световните джаз звезди.

Всички изпълнители вибрираха с една енергия, никой не беше по-маловажен от другия. Това отличава джаза от всички останали музикални стилове, затова и джазът е начин на живот. Живот в името на приятелството и музиката, който прави света поне малко по-добър.

 

от

публикувано на: 15/11/2017

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: