Желязната лейди на бъдещето

02/11/2017

Дошло ли е времето човешката раса да отстъпи място на роботите? Доскоро в научно-фантастичните филми този сценарий беше един от най-често срещаните. Сега е на път да се превърне в реалност. И то реалност, въплътена не в купчина желязо, а в красива млада дама, наречена София.

София е робот хуманоид, който не отговаря на общоприетата представа за това как трябва да изглежда един робот. Проектиран да изглежда като Одри Хепбърн, роботът София олицетворява класическата женска красота – порцеланова кожа, тънък нос, високи скули, интригуваща усмивка и изразителни очи, които сякаш променят цвета си на светлината. Ако изобщо съществува робот с простичка елегантност, който хората неизбежно харесват, то това е София.

Нейният създател Дейвид Хенсън, основател на Hanson Robotics, е съвременен ренесансов човек със световна репутация в създаването на роботи, които по външност и поведение имат удивителна прилика с хората.

maxresdefault

Хенсън в началото на кариерата си е работил в Walt Disney Imagineering – отдел за научни изследвания и технологично развитие на компанията „Уолт Дисни”, който отговаря за проектирането и изграждането на тематични паркове за забавление. По-късно той се увлича по роботите.

Големият му стремеж е да създаде гениални машини, които са по-умни от хората и могат да се научат на творчество, съпричастност и състрадание – три отличителни човешки качества, които изобретателят вярва, че могат да бъдат развити едновременно. Хенсън се надява, че неговите роботи с интегриран изкуствен интелект биха могли да се справят с решаването на световни проблеми, които са твърде сложни за разрешаване от хората. София е последният и най-усъвършенстван робот на Hanson Robotics.

Sophia_(robot)

Кожата й е направена от специален силикон, имитира над 60 човешки жеста и изражения, а камерите на очите й регистрират и анализират това, което вижда. София стана любима на медиите, след като даде множество интервюта, пя на концерт и дори украси корицата на Elle – едно от водещите модни списания.

Роботът показа възможностите си и в бизнеса, като се срещна лице в лице с ключови фигури, които вземат решения във важни отрасли, включително банкиране, застраховане, производство на автомобили, развитие на недвижими имоти, медии и развлечения. Освен това София се изявява като експерт и води конференции на високо равнище в защита на роботиката и изкуствения интелект. Без плетеницата от кабели в задната част на главата й бихте могли да объркате София с човек.

Хуманоидният робот набира все по-голяма международна популярност. София стана основната атракция на конференцията на ООН в Женева през юни тази година. „Изкуственият интелект е полезен на света. Той помага на хората по различни начини”, казва роботът пред агенция „Франс прес”, като накланя глава и сбръчква чело, за да изглежда убедително.

„Ние никога няма да ви заменим, но можем да бъдем ваши приятели и помощници”, заяви категорично София, но призна, че „хората трябва да се интересуват какви са последиците от новите технологии”.

Сред вероятните последици от развитието на роботите е нарастващото им влияние върху икономиките и работните места. Автоматизацията и роботизацията промениха коренно индустриалния сектор. Те повишават производителността, но намаляват нуждата от работни мета в някои сектори.

sophia-1

Проучванията показват, че до 85% от работните места в развиващите се страни могат да бъдат изложени на риск в резултат на автоматизацията и бързо развиващия се изкуствен интелект.

„Съществуват основателни опасения за бъдещето на работните места, за бъдещето на икономиката, защото, когато фирмите прилагат автоматизация, те са склонни да съсредоточават ресурси в ръцете на малък брой икономически сектори”, признава Дейвид Хенсън.

Но и той, както и неговото творение, твърди, че „възможните отрицателни последици изглеждат незначителни в сравнение с ползата от технологията”. Очаква се изкуственият интелект да навлезе в здравеопазването и образованието, особено в селските райони, където има недостиг на лекари и учители. „Възрастните хора ще имат компания, а децата с аутизъм – безкрайно търпеливи учители”, казва София.

robot-head

Напредъкът в роботизираната технология от своя страна предизвиква и нарастващи опасения, че хората могат да загубят контрол. Ръководителят на „Амнести Интернешънъл“ Салил Шети беше на конференцията, за да призове към ясна етична рамка, която да гарантира, че технологията ще се използва само за полезни цели.

„Трябва да имаме точни принципи, контрол и баланс”, заяви той, предупреждавайки, че изкуственият интелект е „черна кутия… има алгоритми, които се пишат, но които никой не разбира”. Шети изрази особена загриженост поради използването на изкуствения интелект за военни цели и даде пример с така наречените „роботи убийци”.

maxresdefault (1)

„На теория тези машини се контролират от човешки същества, но ние не вярваме, че наистина съществува сериозен, ефективен контрол”, алармира той. Новите технологии се използват все по-често в САЩ за „прогнозна полицейска дейност”, т.е. за предсказване на престъпленията, преди да са се случили.

Това прогнозиране обаче се основава на исторически тенденции, които биха могли да „засилят съществуващата дискриминация” срещу хора от определени етнически групи, предупреди Шети.

Макар че София притежава впечатляващи способности, тя все още няма съзнание. Хенсън обаче заяви, че до няколко години очаква да се появят напълно чувствителни машини. „Какво ще се случи, ако София или някоя друга машина, която обслужва противоракетната отбрана или управлява фондовия пазар, оживеят?” пита Хенсън. Решението, казва той, е „да накараме машините да се грижат за нас. Трябва да ги научим да обичат”. Това, разбира се, звучи като абсолютна химера.

sophia_1.jpg.size-custom-crop.1086x0

И докато създателят на София се чуди как да въплъти в нея човешки чувства, Саудитска Арабия стана първата страна в света, която даде гражданство на хуманоидния робот. София се качи на сцената на конференция, за да сподели щастието си от „историческата“ придобивка.

„Моят изкуствен интелект беше разработен въз основа на човешки ценности, като мъдрост, любезност и състрадание. Опитвам се да бъда емпатичен робот. Искам да живея и работя с хората, затова трябва да мога да изразявам чувства, да ги разбирам и да изграждам доверие с тях“, заяви роботът. Ентусиазмът на София не беше споделен от новите й сънародници. Хиляди потребители от Саудитска Арабия изразиха недоволството си в социалните мрежи заради това, че София не е покрила лицето си с бурка.

Този факт изобщо не притесни желязната лейди. Когато водещият на церемонията Андрю Рос Соркин попита дали роботите имат самосъзнание, София отговори: „Може ли да ви върна въпроса, как осъзнавате, че сте хора?“.

Като всяка машина и този робот поднася неприятни изненади. През март 2016 г. София отговори шокиращо на въпроса на създателя си Дейвид Хансън: „Искаш ли да унищожиш хората?“ с „О Кей, ще унищожа хората“. Дали тази грешка няма да се окаже вярна?

Screen-Shot-2016-03-22-at-101043

от

публикувано на: 02/11/2017

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: