В страната на златните орли

31/10/2017

 22448414_10214287650885220_781339918034956446_n

Фестивалът „Златен орел“ е най-голямото събиране на ловци с орли в света. Той е създаден през 1999 г. и е в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. В момента има останали само около 70 истински ловци с орли. От стотици години номадите в Алтайските планини в Западна Монголия поддържат своята традиция, която включва използването на обучени скални орли за ловуване на кон, които местните хора наричат златни.

Ловците обикалят степта, яхнали коне. Когато се качат на билото, те оглеждат местността. В някои случаи огледът може да продължи и няколко дни. Когато забележат плячката, най-често лисица, ловците тръгват след нея и изпращат орел да я хване.

За лов се вземат само женските орлета от гнездото, тъй като те стават по-големи, по-силни и по-агресивни от мъжките. При зрелите женски размахът на крилете достига до 2.5 метра, а теглото им – над 15 кг. Част от традицията е и ловците да носят кожени палта, направени от плячката, която собственият им орел е хванал.

Златните орли живеят до 30 години. Връзката между ловец и орел обикновено продължава от 6 до 8 години, след което орелът се освобождава обратно в природата, за да се размножава.

Ето какво казва фотографът Иво Орешков за своите преживявания в тази магическа страна:

„Монголия! Едно пътуване с УАЗ-ки през незабравими лунни пейзажи в дивата природа. Променящи се гледки – от суха пустош, пълна със стада, до езера, огромни като морета и планини, покрити със сняг. Едно приключение, изпълнено с живеещи в юрти ловци със скални орли и яздещи коне. Едно приключение в настоящето, което се протяга през времето и се докосва до една вековна традиция от миналото. Монголия! Едно пътуване, оставащо завинаги в сърцето“.

 

 

 

от

публикувано на: 31/10/2017

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: