Сянката на Ориента и нейните звуци

26/10/2017

Share

×

Теодосий, Хайг, Миро и Начо
Теодосий, Хайг, Миро и Начо.

Прекрасно е, че галериите се отварят за музика не само в нощи на музеи, а и по повод тематични експозиции. В „Дуенде“ слушате записи от поредицата концерти пред „Герника“ в мадридския музей „Рейна София“.

Софийската градска художествена галерия пък заяви своето място на музикално-художествената карта на Европа с концерта, откриващ изложбата за Ориента. Цветове, сенки, екзотика, настроения и много звук. Но не от чаршии с бозаджии и халваджии. Нито от хареми с кадъни и ханъми. Дуото Теодосий Спасов – Хайг Язджиян е достатъчно само по себе си с арт-внушенията на вече станалите част от джаза традиционни инструменти кавал, дудук, уд, наложени дори и отвъд океана от триото на Aрто Tунчбояджян, Night Ark. Клавишните и перкусиите в случая имат само „уплътняваща“ и „приземяваща“ роля (ударните дори малко прекалена в конкретния случай).

Началните две сола на Теодосий и Хайг предвещаваха едно яваш-яваш навлизане в дебрите на традициите, които съответните диаспори каращисват от Цариград до Солун и от Делиормана до Дарданелите. Последващите изгнанически, любовни и селски гръцки и арменски песни с гласа на Хайг ни забулваха в нега, прониквана от сладки кавални изкушения. Темпото постепенно се ускоряваше, за да предизвика към финала неудържими за част от публиката пориви към припяване, припляскване и пританцуване.

Стискаме палци на Аделина Филева и нейния екип идеята да намери достойно продължение и искрено съжаляваме, че модернизмът на Иван Милев не бе съчетан с адекватна музикална визия, но погледите ни ще са отправени както напред, така и към фондовете не само на градската, а и на другите галерии и частни колекции. Джазмените – и не само те – знаят и могат да превръщат цветовете в звуци.

Снимки и видео: Владислав Христов, звук и монтаж: Йордан Марков.

 

от

публикувано на: 26/10/2017

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: