Танцуващите паяци

16/10/2017

Пауновите паяци са истински хит – те са красиви, сладки, екзотични и със сигурност са най-добрите танцьори в света на осмокраките. В момента сме в техния бум. Непрестанно се откриват нови видове паунови паяци и това до голяма степен е благодарение на зоолога Юрген Ото. Юрген е бивш служител на австралийския  департамент по земеделието и храните, където се е подвизавал като акаролог – учен, който изучава кърлежите и други дребни паразити.

Наблюдението и каталогизирането на паяци за него е повече страст, отколкото професия – страст, която обаче се отплаща. Ото и неговият колега Дейвид Хил съвсем наскоро откриха и дадоха имена на седем нови вида паунови паяци, като по този начин техните кръщелници са вече 67, като тук говорим само за паяците.

Голяма част от тях са открити през последните 9 години в Австралия. Всеки малък и симпатичен паяк има своя точно определена окраска – най-често по коремчето в задната част на тялото, която при паяците и висшите ракообразни се нарича опистосома.

По аналогия със своите пернати съименници мъжките паунови паяци имат многоцветна окраска. Също така са в състояние да разперват телата и косматите си крака и да изпълняват сложни танци, с които се опитват да привлекат женски, за да се чифтосат.

На снимките те изглежда по-големи, отколкото всъщност са – дължината им е едва няколко милиметра. Срещат се основно в Австралия, но заради малките им размери хората почти не ги забелязват. Ето и цялата великолепна седморка новооткрити паунови паяци:

Maratus cristatus

Снимка: Юрген Ото
Снимка: Юрген Ото.

Този вид е открит в югозападна Австралия, близо до крайбрежния град Денмарк. На осемте си крака има характерни туфи от бели косми, а опистосомата му е обагрена от специфична шарка в синьо и тъмно оранжево.

Maratus electricus

Снимка: Юрген Ото
Снимка: Юрген Ото.

Отново открит в югозападна Австралия до езерото Муир, този вид е малко по-различен, защото богато украсеното му тяло е по-тясно и няма характерните разширения в края си.

Повече мъжки извършват с тези т. нар. перки в края на коремите вълнообразни движения по време на брачните си танци. Maratus electricus обаче явно не си пада по вълните в танците.

Maratus trigonus

Снимка: Юрген Ото
Снимка: Юрген Ото.

Неговият дом отново е южната част на западна Австралия при планина Линдесей. Името му идва от необикновената триъгълна форма на тялото му.

Тук необичайното е, че перките са закръглени и оформят коремчето му като ветрило, чиято основа е много по-тясна от върха. Оранжевата му шарка пък напомня доста на тези, които сме свикнали да виждаме по крилата на нощните пеперуди.

Maratus gemmifer

Снимка: Юрген Ото
Снимка: Юрген Ото.

Името на този жител на австралийския национален резерват „Карнъп“ в превод означава „носещият скъпоценни камъни“ заради светлите, подобни на диаманти точки по окраската му. Той е горд представител на по-голяма група паунови паяци със сходни шарки, наречена Maratus mungaich.

Maratus melindae corus

Снимка: Юрген Ото
Снимка: Юрген Ото.

Този представител на група Mungaich обитава основно резервата „Банксия“. Той много прилича на приятеля ни по-горе, но, ако се вгледате внимателно, ще откриете, че при него липсват двете светли точки във външните краища на опистосомата, а над главата си има бели ресни.

Maratus nimbus

Снимка: Юрген Ото
Снимка: Юрген Ото.

Видът е открит в областта Моама, намираща се в Ню Саут Уелс, Австралия. Светлите и приглушени цветове на коремчето му го правят доста по-различен от многоцветните му събратя. Името му идва от пастелните шарки върху светло синия фон, които напомнят на прашинки. Този вид се открива както близо до вода, така и в по-суха среда.

Maratus sapphirus

Снимка: Юрген Ото
Снимка: Юрген Ото.

Досега този вид е откриван на едно-единствено място – плажът Барага в Ню Саут Уелс. Местността е известна още и като „Сапфирения бряг“. Две ярки и подобно на паунови очи точки на коремчето му, както и името на хабитата му наистина са улеснили Ото и Хил при избора на име.

След края на модното дефиле е време да затвърдим танцувалната тема с още едно изпълнение на пауновите паяци, този път под съпровода на вечния хит на Вилидж Пийпъл a, други изпълнения на пауновите паяци можете да откриете в Ю Тюб профила на Юрген Ото:

 

от

публикувано на: 16/10/2017

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: