Кучета от ада

29/08/2017

Има дати, които човечеството е добре да не забравя. Една такава дата е 26 април 1986 г. – денят, в който се случва аварията в Чернобилската атомна централа. По време на планов експеримент става грешка, която предизвиква експлозия в един от блоковете.

Инцидентът предизвиква облак от радиоактивни отпадъци, които преминават над части от Съветския съюз, Източна Европа и Скандинавия.

След ядрената катастрофа в Чернобил са замърсени 42% от територията на Европа (без Русия, Украйна и Беларус, които са по-силно засегнати). Трудно е да се каже колко точно са преките и косвените жертви на трагедията.

eaaeb308754adb010fde800c58d65399

Според доклад на „Грийнпийс“ от 2006 г., аварията е довела до над четвърт милион случая на рак, от които почти 100 хиляди са се оказали фатални. В проучването на организацията се посочва също, че хората, които живеят в района, продължават да ядат и да пият храни с опасно високи нива на радиация.

„Силно замърсена и неподходяща за живот е 30-километровата забранена зона“ около Чернобилската АЕЦ, се казва в документа. И докато хората могат да се преселят далеч от централата, животните нямат такава възможност.

20160424-UKRAINE-slide-60IJ-superJumbo

Стотици кучета скитат в безлюдния призрачен град Припят в района на злополучната атомна централа. Това са потомците на изоставените домашни любимци, принудени да се грижат сами за себе си след евакуацията на 120 000 души далеч от централата и нейните радиоактивни облаци.

Макар че кучетата оцеляват повече от 30 години в отцепената 30-километрова зона въпреки високите нива на радиация, днес те са изложени на риск от едно от най-разпространените заболявания в природата – бесът.

Stray dogs run in front of the Chernobyl

В района с отровените от радиацията земи били изпратени войници, за да застрелят оцелелите кучета. Въпреки това голям брой от четириногите намерили спасение в недостъпните гори.

В резултат на това се появили нови поколения, застрашени от вируса на бесa, който е ендемичен при дивите животни.

Инфектираните кучета обаче са пряка заплаха за хилядите работници, които се завръщат в украинската атомна централа, затова е в ход мисия за борба с болестта, както и за хуманно намаляване на популацията от диви кучета.

Международната организация за защита на животните „Четири лапи“ съвместно с американската фондация „Чисто бъдеще” са изпратили експерти, които да ваксинират и кастрират 120 кучета, живеещи в околностите на Припят.

Dogs-1036556

Джули Сандърс, директор на отдела за домашни любимци в „Четири лапи”, разказва: „Бесът не е опасен само за животните, но и за хората. Чрез ваксинирането на бездомните кучета ние ще защитим и 3 500-те работници от атомната централа, които контактуват с кучетата и се грижат за тях.

Като кастрираме кучетата, ние постигаме дългосрочно намаляване на популацията им и подобряваме тяхното състояние. Това е важно, защото, ако се увеличи броят им, шансовете им за оцеляване значително намаляват, заради липсата на храна и подслон през изключително студените зими“.

По думите й след отцепването на зоната кучетата са избягали в околните гори, но вълчите глутници, както и недостигът на храна, са ги принудили да се върнат в изоставения град в близост до централата. „Там работниците започнаха да хранят кучетата и те останаха в града”, споделя Сандърс.

Clean-Futures-Fund-Chernobyl-36194fe7-837d-4229-a039-d00ce9d87da1-PC

Животните ще бъдат уловени, ваксинирани и подложени на цялостна медицинска проверка и после пуснати отново на свобода.

Всяко куче ще бъде старателно почистено, преди да бъде прегледано. Ще бъдат взети и строги мерки за здравето и сигурността на екипа. Членовете му ще трябва да носят специално облекло, за да се предпазят от високата радиация в зоната.

„Задължително е да носим подходящи дрехи, за да сме сигурни, че екипът ще бъде защитен от поражения”, обяснява Лукас Хиксън, съосновател на фондацията „Чисто бъдеще”.

Dogs-1036559

А какво се случва с дивите видове, които са останали в района на аварията?

Според списание „Кърънт байолъджи“, се наблюдава забележителен обрат в природата. Наблюденията карат учените да смятат, че радиационното замърсяване не пречи на дивия свят да процъфтява. В района е пълно с лосове, елени, лисици и вълци.

Специалистите обръщат внимание на благоприятния ефект от човешкото отсъствие върху популациите на диви бозайници. „Когато хората не са наоколо, природата процъфтява – дори на мястото на най-сериозната ядрена авария в света. Напълно е възможно броят на дивите животни в Чернобил сега да е по-голям, отколкото преди инцидента“, твърди Джим Смит от университета на Портсмут във Великобритания.

chernobyl-wildlife-camera-traps (1)

от

публикувано на: 29/08/2017

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: