Безвремията на Абъркромби

23/08/2017

Share

×

Джон Абъркромби пренесе китарата си на небето на 72. Самият той без претенции за звезда, ще си остане в паметта ни сред звездите. Като композитор – най-вече в началото си за ЕСМ преди 42 години. Затова и започваме с Timeless – авторската му пиеса, с която пробива. Тук я слушаме в компанията на още един от райския сешън, Лари Кориел, но и на най-малката от бразилското трио Асадж – Бади.

С Джак ДеЖонет в средата
С Джак ДеЖонет в средата.

По времето на джаз-рока и тогавашния фюжън Абъркромби акомпанира и на Брейкър Брадърс. Тук предлагаме ремастеризираната версия на Boat Song, откриваща третия му албум в компанията на Джордж Мраз на баса. Естественото място на Абъркромби е на тачен сайдмен и ко-лидер, най-вече с Джак ДеЖонет – предизвикателството е Dream Stalker в компанията на Лестър Бауи и Еди Гомес. Съвсем различен саунд откриваме в работата му с друг саксофонист – Боб Минцер в The Well от 2000 с Джон Патитучи на баса и Питър Ърскин на ударните.

В плейлиста сме включили далеч не всички партньори. Но не можем да пропуснем хармониите му с Ян Гарбарек в Lillekort от албума от 1980-а „Eventyr“. Нито тържествеността на акордите му в Боливия на Гато Барбиери, включена от Фернандо Труеба в многосказателния Calle 54.

Обърнали сме внимание на знакови стандарти с неповторимите му импро-моменти. Един от тях е Flamenco Sketches  на Майлз в албума на Абъркромби с Джо Ловано Within A Song от 2012-а. Оригинален е и прочитът им с Джо Бек на Beautiful Love от дуетния им Coincidence в 2007-а. Не по-малко въздушно е и дуото му с друг събрат, Джон Скофийлд  – Even Steven от албума им от 1983-та Solar.

Замисленият финал на плейлиста бе с участието на Абъркромби в композицията на Чеслав Ниемен Mourner’s Rhapsody. И офертата на платформата за майсторски класове от края на юли с три урока на Абъркромби по композиция, китара и джаз-импровизация.

Каква е китарата на 21 век за Абъркромби – ако сте пропуснали интервюто с него на колегата от стрийм Пънк джаз Цветан Цветанов, можете да го чуете в последните тракове на плейлиста заедно с още две парчета от последните творби на Абъркромби за ЕСМ и отговора му на още 3 въпроса. Финалът е Joy.

image1.php

от

публикувано на: 23/08/2017

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: