Приятел в нужда се познава

16/08/2017

21919864_1498861174.1763

Когато Пол Бърнет срещнал за първи път Камдън Хушан в детската градина, двете момчета се сприятелили бързо. Обединили ги видеоигрите със супергерои и създаването на смешни клипове. За разлика от другите, които обръщат внимание главно на инвалидната количка и физическото увреждане на Камдън, Пол никога не го възприемал като различен.

„Това, което допринася за приятелството им, е, че Пол не гледа на Камдън като на някого, който има физически недъг. За него той е просто дете като всички останали. Ето защо Кам се чувства истински, когато приятелят му е край него”, казва майка му Ивон Хушан.

Осемгодишният Камдън, който живее в Пауей, Калифорния, е роден с тумор в гръбначния стълб. Туморът бил толкова голям, че обхванал гръбначния му мозък. Момчето претърпяло три операции за отстраняване на образуванието, но останало парализирано и сега разчита на инвалидна количка.

boy-rasises-money-for-wheelchair-today-170720-tease_b08f1d0c3569d0b25d1786be3527a000.today-inline-large

Количката дава свобода на Камдън, но е тежка и неудобна, което понякога го затруднява да я управлява. Това причинява инциденти. Когато момчетата играели в една ферма, Пол с ужас видял как количката се наклонила и приятелят му паднал на земята.

„Пол беше в шок”, казва майка му. „Ние не знаехме, че е свързано с количката, тя наистина не беше подходяща за Камдън.”

По програма за социално подпомагане се отпускат средства за инвалидна количка веднъж на пет години. „Не можехме да си позволим друга количка. Отлагахме я за по-нататък”, споделя Ивон Хушан. Но Пол вече бил забелязал проблемите, които изпитва Камдън с инвалидната количка.

След като момчетата завършили втори клас тази година, Пол казал на майка си, че иска да помогне на Кадмън да получи нова количка.

boy-rasises-money-for-wheelchair-today-170720-inline3_b08f1d0c3569d0b25d1786be3527a000.today-inline-large

Неотдавна детето гледало видеоклип за уебсайтове, предлагащи начини за събиране на средства, и си помислило, че ако започне кампания за Камдън, то би могло да събере достатъчно пари, за да му вземат количка по поръчка. Пол сам написал писмо до онлайн платформата www.gofundme.com.

Здравейте!

Казвам се Пол. Това е моя снимка с най-добрия ми приятел Камдън. Ние сме приятели от детската градина и обичаме да играем видеоигри със супергерои през ваканцията. Обичаме да ходим и в Макдоналдс, за да ядем хепи милс, както и да играем в парка. Приятелят ми е роден с нещо в гръбначния стълб и не може да ходи. Той е в инвалидна количка още преди да го срещна. Попитах мама дали мога да се обърна към вас за помощ, за да получи нова количка. Количката му пада много често и това е гадно. Той изпитва голямо затруднение, когато я бута, защото е прекалено тежка. Но знаете ли кое е по-лошо? Количката му е твърде голяма, за да се побере в банята. Той дори не може да влезе през вратата на тоалетната, без да потърси помощ. Ако получи нова количка, ще се почувства много по-удобно и ще може да прави много повече неща сам. Мисля, че ще се движи супер бързо, ако получи тази нова количка, и ще можем да играем повече. Моля, помогнете на Камдън.

След двуседмична кампания били събрани 5 455 долара, което надминало очакваните 3 900 долара и покривало напълно разходите по закупуването на новата количка. Семейство Хушан е много развълнувано от това, че Пол помогнал на сина им.

„Пол ми беше толкова полезен, харесва ми, че имам приятел, който мисли за мен”, заявява с усмивка момчето в инвалидната количка.

Майката на Камдън е благодарна на Пол от цялото си сърце. „Той е наистина сладко дете. Просто не мога да повярвам. Кой би могъл да помисли дори? Никога не съм предполагала, че това ще се случи, щом хората могат да си подадат ръка за една количка, значи могат и за много по-големи неща”.

camden-and-paul-3

от

публикувано на: 16/08/2017

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: