Селфи тостерът и другите

27/07/2017

6

Човешкият прогрес никога не спира. И слава Богу, защото в противен случай все още щяхме да постваме снимки с въглени по стените на пещерите си. Въпросът обаче е коя е движещата сила зад този хилядолетен прогрес.

Много хората смятат, че това е мързелът, който ни кара непрестанно да намираме по-лесни и бързи начини за всяка дейност, и вероятно са прави. Мързелът обаче не е достатъчен, трябва и малко находчивост, въображение и ексцентричност.

Именно с това ще се занимаваме сега – с критичните точки, в които мързелът и находчивостта се пресичат, за да разцъфнат в гениалност и да дарят човечеството с тези устройства, които винаги сте искали да притежавате, без да сте знаели, че съществуват.

Аларма против заспиване

Довиждане, кафета, чао, енергийни напитки, сбогом, щипане. Здравейте, бодрост и вечна осторожност. Да се събудиш е лесно, по-трудно е изобщо да не заспиваш. Тази малка и елегантна „зад-ушна“ джаджа е проектирана така, че с нея никога няма да заспите, без да искате. Сензорите ѝ отчитат всички неестествени за будното състояние накланяния на главата, познати като клюмвания, и веднага сигнализират, пращайки Сънчо по дяволите. Странно, че никой все още не се е сетил да използва ток вместо звук.

Гривната на Павлов

Или пък се е сетил? Много електронни устройства са създадени, за да подобрят навиците ни, напомняйки ни да ставаме в един и същи час, да се храним редовно и да се упражняваме често. Гривната „Павлок“ (анг. Pavlok) обаче използва друг вид стимулация – болката. Всеки път, когато си запалите цигара, бръкнете си в носа или си изпукате кокалчетата, „Павлок“ се преобразява в адска машина и изпраща ток в китката ви. Подобно на кучето на Павлов, скоро ще започнете да асоциирате вредния навик с болката и ще престанете да го правите. Сигурно е обаче, че гривната не работи при мазохисти.

Спален шлем

Случвало ли ви се е да заспите в метровото или във влака и главата ви да се люшка насам-натам като на парцалена кукла? Феномен колкото срамен, толкова и неудобен. За радост на всички японската научна мисъл комбинира трудовашка каска и звънец за отпушване на тоалетни, за да сложи край на този ужас. Пътническият шлем, освен че осигурява защита на главата при катастрофа, се залепя за всякаква гладка повърхност зад седалката и ви гарантира, че ще хъркате във влака, заели достопочтена поза.

Почистващи терлици

4

От поведението прескачаме в сферата на бита. Бърсането на пода е сред най-досадните домакински задачи и обикновено я извършваме с чорапите си, докато се разхождаме из къщи. Тези почистващи терлици слагат край на драмата. Обзаведете ли се с тях, всеки път, когато майка ви или баба ви ви се скара, че шляпате по чорапи, вие с право можете да контрирате, че не ходите боси, а чистите.

Регулираща се точилка

5

Случвало ли ви се е това, което сте замислили като пица, да се превърне в тутманик с шунка, домати и кашкавал? Регулиращата се точилка ви превръща в Бога на тестото – да, не е толкова готино като Бога на морето или Бога на светкавиците, но все пак е нещо. Оборудвана с мерителни колелца в двата си края, тя ви гарантира, че тестото ви винаги ще е точно толкова дебело, колкото искате. Още един удар срещу натякванията на баба ви – Бога на мрънкането.

Селфи тостер

6

В България този феномен все още не се наблюдава масово, но оттатък Океана не един и два чифта сънени, но зорки очи са забелязвали образите на Исус Христос и Дева Мария върху препечената си филийка рано сутрин. И защо Христос да може, а вие – не? Със „селфи“ тостера тази несправедливост е поправена веднъж завинаги. Снабден с нужните джаджи, той разпределя топлината върху филийката ви така, че върху нея по чудодеен начин се отпечатва образът от „селфито“, което предварително сте му изпратили. Алилуя!

Кучеснимачка

8

Ако се случи така, че имате селфи тостер и едновременно с това сте горд собственик на куче, вероятно ще искате и него да си го увековечите на филийка хляб. Да, ама мастията никога не иска да гледа в обектива, нали? Слава Богу, някой е измислил решение и за това. Говорим не толкова за конкретно устройство, въпреки че такова има, колкото за ноу хау. Кучетата са доста трудни за снимане, особено когато става дума за селфи. Някак си все гледат в грешната посока или решават да си подушат под опашката в най-неправилния момент. За да избегнете това, закачате любимото нещо на кучето над телефона, за да му привлече вниманието. Не звучи много сложно, но пък кучетата в крайна сметка са си прости. В Америка явно най-добрата формула е топка на поставка, в български условия вероятно говорим за нещо от рода на салам на тиксо.

Кутия за банан

7

Бананите са много странни плодове – нито достатъчно прави, за да ги подреждаш в кутия, нито достатъчно твърди, за да ти се мотаят из чантата. Точно тук се намесва кутията за банани. Смятаме, без да сме сигурни, че технологията на проектиране е повече от авангардна – вероятно тук става дума за дългогодишни изчисления за намиране на идеалния ъгъл на извивката и средностатистическата дължина на обикновения банан… И изведнъж вече не сме сигурни дали все още говорим за плодове…

crazy-inventions-6-2

Хайде, много се заседяхме. Време е да се забутаме по пътя с бебешката количка…

… която е и скейтборд…

… бебето истинско ли е?!

от

публикувано на: 27/07/2017

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: