Москва през очите на руските футуристи

14/07/2017

В момента голяма популярност набира едно странно течение, наречено ретрофутуризъм. Идеята е да се погледне течението футуризъм, зародило се в началото на миналия век в Европа, през призмата на днешния свят.

Футуристите, най-вече в изобразително изкуство и литературата, си поставят нелеката задача да си представят и изобразят света на бъдещото, тоест нашия свят. Техните картини и произведения в много случаи се доближават до нашата реалност, с тази разлика, че те са виждали света с много повече летящи коли, влакове и видео телефони, но и с много по-малко стъкло, метал и бетон. Времето обаче е изпитът, който трябва да издържи всяко изкуството, и понякога реалността и представата за бъдещото се разминават.

Именно това ще се опитаме да проверим днес благодарение на серия от коледни картички с футуристични изображения, печатани в Русия през 1914 г., точно преди Първата световна война. На тях художниците показват Москва такава, каквато си я представят през XXIII век. Картичките  са много показателни за очакванията на тогавашните руснаци за модерно, технологично бъдеще, което обаче на външен вид много напомня на тогавашната тяхна действителност.

Дори и най-прозорливите творци обаче не са успели да предусетят това, което очаква Русия през следващия век – ужасът на Първата световна война, Болшевишката революция, Втората световна война, комунизмът, Студената война и падането на „Желязната завеса“. Всички тези събития няма как да не окажат влияние върху бъдещото и да отдалечат някогашната представа за него.

И въпреки че тези картички имат за цел да покажат Москва през ХХIII век, е очевидно, че техните създатели не са успели да се оттласнат от представата за Русия като монархия. Преценката доколко художниците са уловили „духа на бъдещото време“ оставяме на вас. За да ви улесним обаче, прилагаме и снимки на същите места в наши дни. Единственият въпрос, който остава отворен, е как наистина биха изглеждали те след 200 години.

Централната московска гара

Гарата изглежда напълно непроменена, стига да не вдигате поглед нагоре към подобните на лифтове влакове и вдигнатите във въздуха перони.

Площад „Лубянски“

Военните паради на площада явно са се пренесли и в бъдещото, заедно с минаващи високо над земята влакове и деца, каращи мотоциклети.

Червеният площад

Очевидно е, че в представите на футуристите бъдещото на “Червения площад” е отредено за автомобилни състезания.

Мост над река Москва

Явно през XXIII век, за разлика от сега, багажите ще се пренасят в денкове, цепелините ще са на мода, а корабите ще приличат на „Аврора“

Парк „Петровски“

Дори и футуризмът не може да промени представата ни за парковете.

Булевард „Санкт Петербург“ (сега – „Ленинградски“)

Няма как през XXIII век по Коледа из булеварда все още да не се виждат шейни… с елфи в тях. През XXI век обаче по него вървят лади.

 Площад „Театрален“

Трудно е да се каже, кое е по-странно – „ретро“ пожарната кола или летящите трамваи.

Очаквайте продължение по темата и окончателен отговор на въпроса дали футуристите са познали по отношение на облика на Москва след… 200 години.

от

публикувано на: 14/07/2017

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: