Думи на 4 гуми

23/05/2017

18491578_1335110049900132_2595748986214603442_o

Ако някой си мисли, че в това интервю ще ви занимаваме с полемиките около творчеството на Илиян Любомиров, не е познал. По тази тема последна дума ще има историята. Около Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост е време да си поговорим за добрите мисии. А такива, макар и рядко, се намират.

Представете си, че живеете в малко градче и на площада спре шарен бус, пълен с книги. Подобна сцена това лято ще бъде реалност в над 40 български града – благодарение на проекта „Думи на 4 гуми. Разговаряме с неговия инициатор Илиян Любомиров.

Казваш, че „Думи на 4 гуми“ е твоя сбъдната мечта, как ти хрумна идеята?

Откакто съм част от българската литературна сцена, чух повече за скандали, отколкото за високи постижения и добри практики. „Думи на 4 гуми“ се роди съвсем естествено от желанието ми да се изграждат широки общности в литературата, да се рушат междупоколенческите вражди, да запознавам лично четящите с пишещите.

Нашият книжен пазар е мъничък, знаеш, и българските автори можем да успяваме единствено ако работим заедно. Владимир Трендафилов има хубава метафора за това. Когато вълната се надигне, тя повдига всички лодки.

14950149764335

Защо се спря точно на този модел бус? Разкажи ми някоя случка, свързана с него.

Бусът е „Фолксваген“ от ’87-a, класическото продължение на хипи културата. Спрях се на него, защото за мен е символ на свободата. Тези бусове са железни (буквално) и след като го купих, само му смених спирачките. Купих го от едни страхотни хора в град Сърница, които го бяха обгрижвали подобаващо. Когато тръгвах, жената дори се разплака. Обещал съм им да отида пак при тях през лятото, за да са спокойни, че е в сигурни ръце.

Един от най-добрите ни графити артисти Nasimo е изрисувал целия бус. Как избра точно него, лесно ли се работи с такава графити звезда?

С Nasimo миналата година бяхме номинирани за инициативата на Фондация „Българска памет“ и Радио FM+ „Будител на годината“. Запознахме се на 1-и ноември, когато идеята за мобилната книжарница вече ми се въртеше в главата и знаех, че един ден ще го потърся. Искрено се зарадвах, когато той прегърна проекта, медитира седмица над него и след което 3 дни от сутрин до вечер рисува, за да го осъществи.

За мен беше важно единствено да му разкажа какви са каузите ми и да го оставя сам да се развихри без да му казвам „нарисувай ми тук книжка, а там буквичка“. Nasimo е артист от световна величина и надскочи всички мои очаквания. Бусът предизвиква истински фурор, където и да ходя с него и ще използвам това внимание, за да запаля хората да четат български книги.

1495015121fNJY

„Виваком“ подкрепя финансово проекта ти, мислиш ли, че и държавата е крайно време да подаде ръка на подобни начинания?

Без значение дали кандидатстваш за финансиране от фирми, банки или институции, процесът отнема много време и енергия. Аз вярвам, че „Думи на 4 гуми“ ще намери подкрепата на общините в България, защото моята цел е да достигна до по-малките градове, в които литературните срещи се превръщат в истински събития.

Статистиките за броя на четящите хора в страната ни не са особено ласкави. Има ли интерес към съвременната българска художествена литература, какво мислиш от срещите си с публиката?

И аз чета статистики, но вярвам на това, което виждам. Когато Ирена Иванова, Димана Йорданова, Константин Трендафилов и аз организираме събития, залите са препълнени с млади, будни и четящи хора. От изключителна важност е как достигаш до тях, дали имаш желание да общувате активно, дали говориш на техния език.

В обществото битува мнението, че младите хора изобщо не четат книги, какво мислиш по този въпрос?

Основната цел на „Думи на 4 гуми“ е да разбие в национален мащаб това глупаво клише.

По колко време ще оставете във всеки град и как ще протича презентирането на книжарницата? Ще имате ли домакини, които да ви посрещат?

Във всеки град ще е различно. В някои градове ще бъдем за специални фестивали, в други – за да организираме срещи на читателите с любими техни автори. Посветил съм цялото си лято на книжарницата и се надявам тя да ме срещне с хиляди зареждащи хора.

18582469_1339939596083844_642930873770148324_n

По какъв начин ще се прави подборът на книгите? Всъщност колко книги събира един бус?

За момента работя с ИК „Жанет 45“, „Хермес“, „Колибри“, „Сиела“, „Лексикон“, ICU, Together, Знаци. Предстои ми да поканя още няколко издателства, сред които „Ерго“, „Да“ и „Факел експрес“. Разчитам на главните редактори да ми помагат за подбора на книгите, но още не съм заредил буса и стискам палци да събере всички. Списъкът със заглавия и издателства предстои да се разширява и оставам напълно отворен за смислени предложения.

20%  от всяка закупена книга ще подарявате на читалищата и регионалните библиотеки. Какво би казал на политиците, които забравят за тези храмове на духовността?

За мен е важно да покажа на младото ни поколение, че литературата ни не свърша с това, което се изучава в училище и че за последните 30 години български автори са написали не една и две книги на световно ниво. За целта искам да помогна на възможно най-много читалища и библиотеки да обновят фондовете си, за да могат да изкушават четящите с книги, които ги вълнуват като език и тематика. Именно защото предпочитам да действам, а не да говоря празни приказки, се занимавам с проекти като този, а не съм политик.

Една от мисиите на проекта е свалянето на ДДС върху книгите. Допустимо ли е данъкът върху салама и книгите да е един и същ?

В Европейския Съюз средно ДДС върху книгите е около или под 10%, като има и такива, в които то е 0%. Инвестицията в по-достъпни книги е дълготрайна, но абсолютно наложителна с оглед статистиките средно колко лева отделя българинът на месец за книги и какво е нивото на неграмотност.

Да се върнем към пътуването. Бихте ли посещавали и градове, които не са в първоначалния план?

Планът наистина е първоначален, като ще се развива с хода на пътешествията. Ще качвам програмата за идните градове на страницата на „Думи на 4 гуми“ във фейсбук. Силно се надявам повече общини да проявят интерес към проекта.

18447150_1335109293233541_707067039162600576_n

Ти ще си шофьор на буса, кои ще са останалите от екипажа? Ще вземате ли хора на автостоп?

Не бих поверил на друг да ми кара сбъднатата мечта, да. Ще пътувам заедно с моята приятелка, главен организатор и креативен директор Албена, а третото място в кабината ще е винаги свободно. Стопаджии, оглеждайте се за шарен пърпоркащ бус на хоризонта!

Премиерата на „Думи на 4 гуми“ е на 24 май от 17.00 ч. на кръстовището на ул. „Ангел Кънчев“ и ул. „Петър Парчевич“ в София. Какви изненади да очаква публиката на събитието?

Заедно с Ирена, Димана и Константин ще минем зад щанда, ще надписваме книги и ще разказваме на посетителите кои са нашите любими. Няма по-добра реклама за една книга от личната препоръка.

Първата спирка на буса ще е във Варна по време на Варна Лит. Твоето послание към публиката в морската ни столица:

Морето само живите обича.

Снимки: личен архив

от

публикувано на: 23/05/2017

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: