Конюшня за приятели

20/04/2017

Много е лесно да влезеш в галерия и да разгледаш дадена изложба. Е, в случая няма да ви се размине така лесно. Художникът Росен Марковски е подготвил изненада на своите фенове. Разпръснал е картините на последната си изложба на 22 места. Така, за да я обиколиш, ще се наложи да надникнеш в едни от най-посещаваните кръчми и приятни местенца в София.

Според Росен, идеята на този проект е излизане от галерийното пространство и поставяне на картините в реален действащ интериор. В него те намират свое място и звучене и дават възможност на зрителя да контактува с произведенията по един по-близък и интимен начин.

IMG_6437

Експозицията цели да обедини тези 22 места и да направи мост между хората, създали ги с лично отношение и любов. Чрез начинанието си авторът кани посетителите да навестят и неговото ателие, защото една от картините „Момиче с четка“ е експонирана именно там. Росен е творец, за когото е радост да допусне публиката до кухнята на нещата. Един от малкото истински бохеми, които познавам, нарича ателието си „Конюшнята“. То се намира на бул. „Васил Левски“ 82.

18049617_10212629757999272_1346366514_o

Помещенията са построени през 1928 г. за конюшни. Този факт придава на мястото една особена аура на сила и свобода, която се усеща още при прекрачване на прага. Росен разказва за своята арт лаборатория: „Ателието е работилница, сцена, планета, гнездо. В моето ателие има труд, музи и вино. Каня хора с отношение към изкуството, към акта на създаване. Без разлика дали са с лъскави костюми и дебели портфейли или скромни и притеснени. Пред изцапването с боя всички са равни. Хората искат да се убедят, че вечерните актове, свиренето с китари и кахони, четенето на поезия i дългите нощи с интересни, артистични хора не са само мит“.

Времето тези дни е дъждовно, снабдете се с чадър и направете рейд, за да разгледате „22 Специални места“. Като нищо, в края на обиколката, стигайки до ателието на Росен, слънцето вече да е напекло.

IMG_6435

от

публикувано на: 20/04/2017

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: