Поезия за тромпет в ре минор

19/04/2017

Тома Марков беше казал, че има поезия за флейта и такава за барабан. Аз обаче мисля, че има и за тромпет. Реших го преди единайсет години, четири месеца и пет дни. Днес си говоря с един поет, Росен Захариев – Роко. Тромпетът не напуска ръката му.

Тези дни си мисля за хроматиката и за онази реплика на колегата ти Майлс Дейвис – че никоя нота не е грешна, докато не изсвириш следващата. Ти как се отнасяш по този въпрос?

Грешни ноти има, докато се интересуваш от това, което другите мислят за теб, и това, което правиш. „Грешката“ е вратата към новото.

Като споменах Майлс, как протичаха репетициите за концерта около „Sketches Of Spain“ в Студио 1 на БНР под диригентството на Антони Дончев?

Репетициите минаха много ведро, с много смях и лекота. Беше луксозно да свиря със смесен оркестър и звуците на инструменти като арфа, фагот, английски рог, алтова флейта, валдхорна и т.н. Работата с Антони винаги е празник, тъй като се навлиза директно в дълбоките води, без церемонии, и съответно се постигат резултати.

Знам, че беше споделил публично във фейсбук своето недоволство около организацията. Публиката наистина беше многобройна, но какъв беше проблемът?

Драмата, доколкото разбрах, е била с билетите. Имало е хора с предварително закупени билети, които не са били допуснати поради препълнената зала. Предполагам, че БНР не са били готови за такъв наплив.

А би ли пробвал друг цял албум на Майлс за пред публика – „Bitches Brew“ или „Tutu“? А защо не и нещо с по-съвременен саунд като „Doo-bop“?

Не, не бих, тъй като в главата ми има толкова собствени идеи, че нямам време да се занимавам с вече реализирани такива, още повече по такъв съвършен начин като албумите на Майлс. Нашето предназначение е да осъществим себе си и да изразим нашата уникална индивидуалност. Всичко останало е „гонене на вятъра“.

Как подбираш музикантите, с които работиш?

Подбирам ги с интуиция. Основният критерий е способността им да рискуват и да свирят над това, което „знаят“.

Какво да очакваме скоро от теб на сцената?

На 11-и май, в Mixtape 5 – B side, ще направим промоция на дългоочаквания дебютен албум на Метаформоза. Скоро ще направя и програма с изцяло оригинална музика. Иначе може да се очаква неочакваното.

Може.

от

публикувано на: 19/04/2017

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: