Отвъд различията (но не в еднаквостта)

18/06/2020

От 2000 г. по инициатива на Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) на 20 юни светът отбелязва Деня на бежанеца. Според годишния доклад на Агенцията за бежанците към ООН за 2018 г. броят на бежанците е достигнал 25,9 милиона в световен мащаб. На 22-ри юли 1993 година Върховния комисариат на ООН за бежанците и правителството на Република България сключват официално споразумение, съгласно което стартира мандатът на ВКБООН в страната. Но всичко това са статистики, а зад статистиките винаги стоят човешки животи, част от картината на света, но невидими за нас. Тези човешки животи понякога са маскирани от нашите предразсъдъци и страхове, докато не вдигнем булото им, за да видим, че човешкото същество срещу нас носи у себе си това, което и ние – болка, загуба, страхове, бягства и борби. И желание за нов живот, а за бежанеца новият живот е трудно нещо – той трябва малко или много да загърби миналото и да се изправи пред едно неясно бъдеще, в което все пак да остане себе си, да продължи да носи своята култура и знанието си за света.

 

Не за статистики ще си говорим, а за човешки животи и за възможността да преодолеем различията, без това преодоляване да ни направи еднакви. Събеседник е Борислав Грозданов, връзки с обществеността във ВКБООН, а конкретният повод е новата изложба, с която българското представителство на Агенцията на ООН за бежанците ще отбележи Световния ден на бежанеца.

Борислав, в предишните две години ВКБООН организира интерактивни изложби и публични четения, с които да постави фокус върху човешкото зад определението „бежанец“. С какво са различни инициативите на ВКБООН тази година?

 

Прекият контакт и взаимодействието между хората е това, което по най-естествен и устойчив начин ни помага да преодолеем предразсъдъците и страховете си. От другa страна изкуството е носител на общочовешки послания и универсален език, който не познава граници. Затова решихме да обединим тези две направления в творческия проект „Отвъд различията“.

 

В него дванадесет артисти от България, Сирия, Ирак, Иран и Афганистан работиха заедно по двойки (един българин и един бежанец), за да създадат общи творби на тема „отвъд различията“. Хората твориха и се опознаваха чрез изкуството отвъд всякакви различия, като език, раса, националност, религия и имаха възможност да представят част от своята култура.

 

Надявам се това творческото взаимодействие между различни култури да ни помогне да отворим очите си за красотата и многообразието на света, но също така и сърцата си. Творбите може да видите на 20-и юни, Международния ден на бежанеца в онлайн платформата www.gobeyond.bg, която създадохме специално за този проект.

Изглежда акцентът на изложбата „Отвъд различията“ ще бъде основно изкуството и неговата възможност да говори универсално. Кои обаче са творците в изложбата извън изкуството?

 

В изложбата участват хора с различни интереси и умения в сферата на изкуството, но и с много различни съдби. Шест от творците са бежанци, намерили своя нов дом в България. Те искат да останат, да опознаят хората и културата на страната ни. Включването в изложбата „Отвъд различията“ им помогна да научат повече за България, но и да намерят нови приятели. От друга страна за българските артисти това беше ново творческо предизвикателство, което им даде възможност да работят заедно с хора от различни култури.

 

Добавената стойност на този проект е връзката, която изгражда между хората. Изключително радващ е фактът, че всички артисти имат желание да продължат да поддържат връзка помежду си и да организират свои собствени творчески проекти.

 

Самите творци имаха поле за изява и възможност да изразят себе си, да споделят чувства, идеи, емоции и послания чрез изкуството без никакви ограничения. И в този смисъл трябва да осъзнаем, че хората, бягащи от военни конфликти в родните си държави, имат качества и умения, с които да бъдат пълноценна част от обществото. Трябва само да им дадем възможност.

Какви са езиците, на които ще проговори заедността в изкуството и как тези езици ще изразят ценността на човешкото отвъд понятията за раса, националност, религия и прочее?

 

Изкуството ни помага да се доближим един до друг и да видим човешкото у хората отвъд различията. В този смисъл желанието ни беше да дадем възможност на всяка двойка артисти да решат заедно каква творба ще сътворят, какъв вид изкуство ще приложат и какво искат да изразят чрез него.

 

Един от проектите е песен, озаглавена „Отвъд различията“, която е смесица от български народни мотиви, сирийска и индийски песни, изпълнени на цигулка и уд – древен инструмент от изтока, който много прилича на познатата ни мандолина. Много интересна творческа комбинация се получи между Али от Сирия, който учи архитектура в София и Радина, която е визуален артист. Тяхната творба е разказ за уюта на дома, специфичната атмосфера, спомените, които всеки от тях пази за вкъщи и донякъде за тъгата от това, че може никога повече да не се завърнеш в това място. Тук може да видите какво споделят те за участието си в изложбата.

Как и кога ще бъде достъпна изложбата „Отвъд различията“? Ще имаме ли възможност да видим „на живо“ творбите?

 

Самата изложба беше планирана да бъде представена на живо, но поради стеклите се обстоятелства, решихме да я направим онлайн. Искам специално да поканя аудиторията на Binar да посети изложбата на 20-и юни, в Деня на бежанеца на www.gobeyond.bg. Имаме идея, ако всичко се нормализира до края на годината, да я представим на живо, за което със сигурност ще научите.

С кои организации си партнира ВКБООН в отбелязването на Деня на бежанеца през тази година?

 

Онлайн изложбата „Отвъд различията“ е проект на Агенцията на ООН за бежанците. Партнираме с различни неправителствени организации, чрез които предоставяме подкрепа на бежанците в България. Много често именно тези организации ни свързват с тях, което е изключително ценно, защото така не само имаме възможност да помогнем, но и да открием такива талантливи артисти, като тези, които участват в изложбата „Отвъд различията“.

Знам, че е трудно да бъде уловена реалната промяна в нагласите на различни социални групи, а пък социалната дистанция, която всички преживяхме, вероятно допълнително затруднява този процес. Има ли обаче реална промяна и разширяване на кръговете от хора, които помагат на бежанците да съградят своя нов живот?

 

Всяка година провеждаме национално представително проучване за нагласите към бежанците в България. В последните години можем да откроим една тенденция, която показва, че близо половината от респондентите смятат, че бежанците могат да се интегрират в обществото. Това би се случило при положение, че местните им помогнат в този процес и че самите бежанци имат желанието и проявят инициатива да станат част от общността.

 

Смятам, че настоящата инициатива, както и много други примери за успешна интеграция на бежанци в България, показват, че има желание и от двете страни – и българи, и бежанци – да си подадат ръка.

 

от

публикувано на: 18/06/2020

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: