Медът на човешката жестокост

06/04/2017

sun-flower-1643794_960_720

Пчелите винаги са били положителни герои в природата. Те създават блага, работливи са, дават пример със своята доброта. И както в живота се случва, точно тези герои най-често пострадват.

Крилатите помощници

Установено е, че една трета от цялата храна за изхранването на хората зависи от пчелното опрашване и гибелта на пчелите и другите опрашители е сериозно предупреждение за човечеството, че екологичното здраве на планетата е застрашено. Пчелите са основен опрашител на 80% от растенията. Но как да ги опазим, след като отвсякъде са заобиколени с какви ли не химически препарати, използвани в селското стопанство?

airplane-465619_960_720

Преди броени дни производителите на мед в Ямболско алармираха, че ще загубят голяма част от кошерите си. Около 30% от пчелните семейства в областта са унищожени през последната година, съобщиха от браншовата организация. Пчеларите в региона настояват за контрол при пръскането с пестициди.

Липсва контрол при третирането на площите. Един от големите проблеми е нарушаването на връзката между пчеларите и земеделските производители. Ситуацията е сходна и в останалите региони на страната.

От какво измират пчелите?

Неоникотиноидните пестициди са безспорно враг номер 1 на пчелите. Най-често тези отровни вещества се използват за обработване на семена. След засяването на семената, заедно с развитието на растението, във всички негови части със соковете се разнасят и неоникотиноидите.

Събирайки нектар и прашец, както и когато утоляват жаждата си с гутационната течност на растението, пчелите и другите опрашители са изложени на въздействието на отровите. Ако пчелите са поели голямо количество неоникотиноиди, те умират.

honeybees-dying-upside-down-sidewalk_af4c4d32391143efc4bf97c2178b7479_3x2_jpg_600x400_q85

В случай, че то не е достатъчно да ги убие веднага, отровата въздейства на нервната им система и пчелите губят възможност да се ориентират. Вследствие на това те не могат да се върнат в кошера, загубват се и отново краят е фатален.

Френската национална агенция за здравна сигурност публикува заключенията си относно рисковете от субстанциите в инсектицидите, базирани на неоникотиноиди, за пчелите и за други насекоми. Според доклада, ако липсват подходящи мерки за управление, използването им причинява тежки отрицателни последици за различните видове опрашители.

Положението в България

Ето как експертите на „Грийнпийс“ описват ситуацията: „В края на 2013 г. влиза забрана за използване на неоникотиноидите имидаклоприд, тиаметоксам и клотианидин на територията на ЕС. В чл. 53 от Регламент (ЕО) 1107/2009 обаче се предвижда възможност за дерогация (изключение от правилото) от забраната за използване на неоникотиноидите.

Възползвайки се от тази вратичка в законодателството, през 2015 г. тихомълком, със заповед на изпълнителния директор на Българска агенция за безопасност на храните (БАБХ) са били внесени малки количества неоникотиноиди, което е останало неизвестно за пчеларската общност.

beekeeper-2156663_960_720

Всички внесени пестициди са предназначени за слънчоглед и царевица за борба с основните вредители при тях – телен червей и сив царевичен хоботник. Понеже кампанията за внос на неоникотиноиди през 2015 г. е минала успешно, апетитът на производителите на царевица и слънчоглед е нараснал многократно. За 2016 г. вече се разрешава употребата на значително по-големи количества неоникотиноиди в 23 административни области (почти в цялата страна)“.

Да, фактите, изнесени от природозащитната организация, не са никак приятни. Какво обаче следва от тях?

Новите реалности

В края на януари 2017 г. изтече двегодишният мораториум на Европейската комисия върху употребата на опасни за пчелите пестициди. На теория забраната е в сила до вземането на друго решение, но на практика през 2017 г. ЕК позволява на всяка държава членка сама да реши дали да използва в селското си стопанство неоникотиноидните пестициди. Предстои България и останалите страни от ЕС да предоставят становище по въпроса в Министерството на земеделието, а след това и в Брюксел.

Европейската агенция за безопасност на храните е издала препоръка за окончателна забрана на два особено вредни химикала, които са неоникотиноидни пестициди. Мораториум обаче все още няма на този етап заради силния натиск на корпорациите.

queen-cup-337695_960_720

Пчеларите отвръщат на удара

Незавидното положение, в което са поставени пчелите, няма как да остане без реакция от страна на техните стопани. Обединеният Български пчеларски съюз организира на 7 април пред Министерски съвет голям национален протест срещу употребата на неоникотиноидните пестициди в страната.

В свое изявление към обществеността пчеларите казват: „На 27 март 2017 г. изпълнителният директор на БАБХ д-р Дамян Илиев подписа три заповеди, с които разрешава контролирана и ограничена употреба на трите забранени с мораториум в ЕС неоникотиноидни инсектицида. Искаме пълна забрана на въпросните вещества в България, както е направено във Франция“.

bee-1575236_960_720

Корпоративните интереси ли ще надделеят или желанието да бъде запазен животът на пчелите? И колко ще платим за меда на човешката жестокост? Това са въпроси с много неизвестни. Иска ми се да завърша текста по-оптимистично, перифразирайки прословутата фраза на Мечо Пух: „Колкото повече пчели, толкова повече здраве за хората“.

от

публикувано на: 06/04/2017

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: