New Millennium Choice – България на Евровизия 2017

20/03/2017

Всички оценки, както е ясно, са субективни.

Впрочем, и пътищата, по които въздействат различните изкуства. Още повече, че тая песенна кушия, наречена „Евровизия“, се превърна напоследък в небивал кич парад на кючека и плейбека, най-вече асинхронен чака-рак с хип-хоп речитативи. И с ламе, пайетки, бутафорни бурки и километри ресни. Дали не е по-точно да го наречем ЕвроАзия?

На този фон България заявява, че е член на ЕС и като контра изпраща песента „Beautiful Mess“, с която звездата от X Factor Кристиан Костов ще представи държавата ни във втория полуфинал на състезанието. Той ще се състои в Киев от 22.00 часа наше време на 11 май. Украинката Джамала – певица, композитор и актриса, отвоюва победа за страната си на 61-вото издание на международния песенен конкурс в зала „Глобен Арена“, Стокхолм. Тогава парчето „1944“, разказващо за депортацията на кримските татари от Сталин през 1944-та, получи 534 точки.

След няколко месеца България ще се пробва отново в песенното съревнование. Точно 11 години след дебюта си в конкурса, който се проведе също в Украйна. Първият ни участниик тогава бе група Каффе с песента „Lorrain“. Тогава, спомням си, със Славчо Николов (Б.Т.Р.) и Сашо Петров напъвахме, бидейки в селекционната комисия, или за нещо по-колоритно и автетично като „Ке те молам“ на Нона Йотова с неземния кавал на Теодосий Спасов, или за нещо по-адекватно към музикалната злоба на деня – „What I Want“ на Гравити Ко. Солен обаче се оказа вкусът на времето за останалата част от тогавашното ни жури).

Каффе отпаднаха от полуфинала, но все пак флагът български се развя пред над 50 млн. зрители. Което все пак е нещо. Ала и нищо, зависи кой как го тълкува и за какво се бори. Казах си: дано опитът и поуките от предконкурсния, предимно скандален екшън, останат закачени на ухото на родния ни шоубизнес, който продължава да бърка гласни връзки, акценти, времена и бийтове, равнявайки мускула на успеха не със света, а с огледалото на собствените си критерии.

Днес времената са други.

Предостойната (№ 4) позиция на България, отвоювана в Стокхолм на миналогодишния финал от Поли Генова и нейната „If Love Was A Crime“, е камертон за модерния млад наш сънародник. Кристиан Костов е първият участник в този конкурс, роден съвсем в зората на новия век – на 15 март 2000-та. А парчето му е дело на същия екип, създал и българското предложение миналия сезон – Symphonics. В него са композиторите и музикални продуценти Борислав Миланов (Boby Leon) (България), Себастиан Арман (Австрия), Йоаким Бо Персон (Швеция), плюс Алекс Омар и Александър В. Блей. В съвместния актив на първите двама са песни за нашите Бобо и Jahmmi Youth, македонеца Тони Зен, а и мегазвездите Редмен, Райън Лесли, Лиона Люис – първата жена победител в британското музикално шоу X Factor, и германската евроденс група Каскада (Cascada), чиято вокалистка е телевизионната водеща с британо-немски произход Натали Хорлър.

Съвсем логично е да опитаме втори дубъл пак с тези капацитети – сега пък зад гърба на така актуалния тийн.

eurovision 2017
„Beautiful Mess“е елегантна балада,

продуцирана от „Вирджиния Рекърдс“. Тъкмо като за „Евровизия“, конкурс, доминиран от сантименти в по-бавно темпо и надпревара за песен. Сега имаме мелодия с развитие, която не завършва в нищото, подобно повечето такива парчета. Много добро звукоизвличане. Композиция със семпъл, но запомнящ се аранжимент, създадена да изведе гласа, този най-съвършен инструмент.

Ако някой ми се изрепчи, че Кристиан не може да пее, и скача да хейтва, да попита някой от препълнилите столичния площад „Александър Батенберг“ миналия септември, когато звездите на Coca-Cola The Voice Happy Energy Tour завършиха турнето си. А Костов бе като контрастен душ в общия сет.

„Beautiful Mess“ е перфектно миксирана.

За съжаление, не същото може да се каже за нейната визуализация. Справка в YouTube показва, че къде-къде по-постни, непоръбени и безсъдържателни парчета, които ще се съревновават в Украйна, са по-гледани. Просто защото, простете, са онагледени с картинки. За пореден път, що се касае до кандидатурите ни за „Евровизия“, клипове и изобщо „рекламни материали“ за окото се появяват доста след готовия аудиопродукт в закъснял негов съпровод и синхронно въздействие. Това – плюс твърде рехавото, според останалите, презентиране на българските заявки в международната надпревара по световните сцени. Примери бол. Да не ровичкам за пореден път в раната за безпаричието. Кинтонемия, брат, за това перо.

Текстът на „Beautiful Mess“ е история на контрастни чувства и герои. Песента е посветена на младите хора, отстояващи ценностите, в които вярват, гласи анонсът на песента.

И той не е лъжовен. (Добре, че Яката дупара не ни орезили под международен прожектор с „Готина и луда“ – каквато възможност съвсем реално бе турила нож о гръкляна на разбираща България). От устата на Кристиан думите излизат убедително. Искрено и лично. Ама не сълзливо, той се опитва да говори от името на цяло поколение, което представя. След като тая лирика е минала през сърцето му. Младо момче, използващо адекватен музикален и смислов език, което – слава Богу!, започна да поставя и своята фамилия зад името си. А не като в началото. Когато, честно, приличаше на изскочило от афиша на детска поп-фолк дискотека.

„Текстът е за това, че висим „на косъм“,

всичко покрай нас е голямо бедствие, от което няма къде да скриеш. Никой не знае какво ще се случи днес. Никой не знае какво ще се случи утре, единственото нещо, което ни спасява, е любовта – любовта към всичко“, споделя певецът.“Това е най-големият и вълнуващ подарък, който можех да получа 2 дни, преди да навърша 17 години. Новината, че съм избран да представя България на тази престижна сцена, ме кара да се чувствам безкрайно щастлив, но и отговорен пред всички българи. От избраните участници досега се очертава да съм най-младият, което ми се случва често. Но точно това ме мотивира да покажа, че е важно колко е голямо сърцето, талантът и вдъхновението“, допълва изпълнителят.

Намирам за неслучаен факта, че „Beautiful Mess“ регистрира над 200 000 гледания в официалния канал на „Евровизия“ само няколко часа след своята премиера на 13 март. Хитовият потенциал на мелодията бе оценен и от Финландия, Гърция и Ирландия. За нея ще могат да гласуват зрителите и журитата на 21 държави: Украйна, Франция, Германия, Швейцария, Македония, Естония, Израел, Малта, Холандия, Сърбия, Дания, Русия, Румъния, Сан Марино, Литва, Хърватска, Норвегия, Беларус, Унгария, Австрия и Ирландия. Стискам силно палци за нашето момче в тая реалия, където маркетингът изглежда спокоен като Буда, а надеждата на неизкушената муза се рее, подобно отломка от руска спътникова станция в открития Космос. Което изобщо не пречи на дълбокото ми убеждение, че истинската Музика е надконкурсната. И не чини есемеси.

kristian-kostov
Първи стъпки

Кристиан Костов – финалист от четъртия сезон на музикалното риалити X Factor и артист на „Вирджиния Рекърдс“ от миналата година, е познат на българската публика от дебютния си сингъл „Не си за мен“. Той оглави националната класация за най-излъчваните български песни в ефир за две седмици. По-късно парчето се сдоби и с английска версия, чието заглавие е „You Got Me Girl“. Изпълнението на Pavell & Venci Venc’ с негово участие „Вдигам Level“ беше лидер в официалната класация 14 поредни седмици. Певецът е сред най-популярните поп изпълнители от новото поколение както в България, така и в Русия.

Артистът с корени от две държави (България и Казахстан, откъдето са неговите родители), е роден на 15 март 2000. Стартира музикалната си кариера на 6-годишна възраст в престижната музикална школа в Москва „Непоседы“, която е известна с развитието на млади таланти. В нейното портфолио са доста известни имена от руската музикална сцена като tA.T.u. и Сергей Лазарев. Школата дава професионален тласък на Кристиан и възможността да участва в многобройни изяви от голям мащаб до 2011-а, когато решава да стартира солова кариера. Той има участия в редица национални и международни състезания, като Sound Кids, където е победител, „Нова вълна за деца“ (финалист, 2012) и трето място в „Школа музыки“ (2012).

Въпреки тези успехи, нищо не може да се сравни с участието на Кристиан в предаването за деца-таланти The Voice Kids, където негов ментор става победителят от „Евровизия“ 2008 Дима Билан. В шоуто Кристиан успява да стигне до финалната фаза и, въпреки че не успява да спечели, неговите спиращи дъха изпълнения пленяват сърцата на милиони, припомнят зрители с по-дълга памет.

Преди две години Крис е поканен да участва в големия финал на проекта на UNICEF #Imagine project. По-късно същата година издава първия си сингъл в Русия – „Слушай дождь“. През април 2015-а представя композицията си пред повече от 3000 души, впечатлявайки не само със своето пеене на живо, но и с хореографията си, която изпълнява с неговия собствен танцов състав Kris Krew.

През август същата година е ключовият момент, който преобръща живота на Кристиан. Докато е в родината на баща си – България, той решава да опита късмета си в четвъртия сезон на X Factor. Благодарение на качествата си, придобива изключителна популярност сред българската публика, изпълнявайки кавъри на Джъстин Бийбър, Hozier, Сам Смит и Бруно Марс.

Трета цедка

Изборът на българския представител в „Евровизия“ 2017 премина през три етапа. При първия сформирана работна група разгледа всички 11 предложения, постъпили в БНТ в предвидения от регламента срок (20 януари). До следващия етап бяха допуснати шест проекта, които отговаряха на изискванията в регламента и на визията на БНТ за представянето ни тази година. Членове на работната група бяха: Йоана Левиева-Сойър, делегиран продуцент „Специални проекти“, БНТ; Симеон Касабов, изпълнителен директор, БНТ; Кремена Кадиева, главен юрисконсулт, БНТ; Дамян Петров, главен режисьор, БНТ; Станимир Иванов, отговорен звукорежисьор, БНТ.

На втория етап БНТ покани международни експерти с опит в „Евровизия“. Това е утвърдена практика в страните, участващи в песенния конкурс, тъй като за всеки от участниците гласуват и зрители от чужбина. Експертите оценяваха песните и артистите, включени в шортлистата, като ги класираха посредством присъждане на точки и отговаряйки на следните въпроси:

1. Кой изпълнител е най-подходящ за „Евровизия“?
2. Коя песен е най-запомняща се като мелодия и текст?

За целта беше създадена платформа за оценка на английски език, която съдържаше демо версиите на предложените песни, както и информация за всеки артист. Събраните в панела мнения бяха обобщени в доклад, който да подпомогне БНТ при взимането на окончателно решение.

Ето и списъка на международните експерти: Гордън Бонело – ТВ продуцент, композитор и режисьор (Малта); Алон Амир – музикален продуцент (Израел), Никола Калиджоре – RAI, ръководител на италианската делегация в „Евровизия“ (Италия), Владимир Граич – композитор, създал песента-победител в „Евровизия“ 2007 (Сърбия), Ралф Райник – организатор на Eurovision In Concert в Амстердам (Холандия), Олга Саламака – BTRC, ръководител на беларуската делегация в „Евровизия“ (Беларус), Ян Демюлдер – Европейски съюз за радио и телевизия, режисьор на музикални клипове (Белгия), Мадс Гримстад – ръководител проекти в Universal Music и оперен певец (Дания), Константин Худов – продуцент „Евровизия“, EuroMEDIA (Украйна), Ивън Спенс – радиоводещ, ТВ критик и анализатор „Евровизия“ (Великобритания), Гохар Гаспарян – ARMTV, ръководител на арменската делегация в „Евровизия“, водеща и продуцент (Армения), Едоардо Граси – France Televisions, ръководител на френската делегация в „Евровизия“ (Франция).

При третия етап беше сформирана вътрешна комисия, която разгледа резултатите от допитването до международните експерти и взе решение по избора на песен и участник в „Евровизия“ 2017. Комисията бе в състав: Милка Митева (директор на Националното музикално училище „Любомир Пипков“), Красимир Гюлмезов (композитор, певец, текстописец, аранжор и инструменталист), Йоанна Драгнева (поп певица с участие на „Евровизия“ 2008 с група Дийп Зоун Проджект, Йоана Левиева-Сойър (делегиран продуцент „Специални проекти“, БНТ), Симеон Касабов (изпълнителен директор, БНТ), Кристина Матеева (музикален редактор, БНТ) и Дамян Петров (главен режисьор, БНТ).

Идеята за песен на „Евровизия“ е вдъхновена от фестивала в „Сан Ремо“. Първият конкурс се провежда в Лугано, Швейцария, през 1956 г.. По-известните имена, влезли в историята на музиката, които свързваме с тази надпревара, са АББА, Селин Дион, Тото Кутуньо, Катрина Енд Дъ Уейвс, Дана Интернешънъл, Бъкс Физ (Bucks Fizz) и финландските хеви чудовища с маски и костюми Лорди.

от

публикувано на: 20/03/2017

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: