Синдромът на въртящата се врата

09/03/2017

На първо място сме хора и на второ – журналисти. Обратното значи, че нещо не е наред с нас. – Том Уикър, колумнист на „Ню Йорк Таймс“, 1992 г.

Думите звучат още по-актуално в днешния контекст, когато в САЩ се водят „бойни“ действия между медии и правителство и все повече журналисти открито заявяват своите граждански и политически убеждения – за добро или лошо.

Флиртът между медиите и политиката не е нищо ново и за България. В контекста на предстоящите избори на 26 март, политизацията определено „крачи редом“, дори и до тези, които на теория трябва да се ръководят от принципите на обективност и безпристрастност.

Многобройните журналистически имена в партийните листи, гръмките изказвания в подкрепа или срещу различните политически движения, циркулиращи из социалните мрежи и скритите послания от страниците и ефира на различни медии, претендиращи за обективност, не остават скрити за публиката.

Ето защо отново е назрял моментът да си зададем някои от вечните въпроси, които рядко намират еднозначни отговори в теорията и практиката на журналистиката.

Можем ли да си позволим да сме „хора“, когато е замесена политика? Да защитаваме позициите на дадени политически партии, да критикуваме други на партизанска основа, да участваме в партийни листи или да обслужваме комуникационно политически движения? Да бъдем активисти, дори и не в областта на директните политически сблъсъци? Съществува ли път назад от политиката към медиите или скъсването с журналистическата професия е окончателно, щом веднъж прегърнем политическа кауза?

Отговори на тези и много други въпроси, които вълнуват обществото, по-малко от месец преди изборите ще потърсят в рамките на дискусията „Синдромът на въртящата се врата: журналистиката между политиката, активизма и професионалните стандарти“:

Иван Бакалов (е-vestnik.bg), Иво Беров, Велислава Дърева (в-к „Дума”), Емилия Милчева, дългогодишен журналист и настоящ ПР на „Да, България“ и Бетина Жотева, член на Съвета за електронни медии (СЕМ).

Модератор на дискусията е Илия Вълков (BIT).

Дискусията се организира от Асоциацията на европейските журналисти-България и Центърът за култура и дебат „Червената къща“.

от

публикувано на: 09/03/2017

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: