По-женствена с… щанги?

08/03/2017

Jenstvena_s_shtangi

Преди десетина дни мой приятел танцьор, когото не бях виждала от миналото лято, ме застреля с един комплимент, който ме хвърли в размисъл:

Много си се разхубавила. И не е, защото си е рокля! И преди съм те виждал с рокля. Тялото и излъчването ти са променени, сега направо извира женственост.

Бре! Замислих се дали човекът не е на някакви стимуланти, но уви – не беше. И продължих с размислите кой е този еликсир, който прави такива чудеса с мен, и то без да го осъзнавам. Не съм ходила на пластичен хирург, нито на вълшебни разкрасяващи процедури с хиалурон, колаген и всички други модерни думички. Не съм на диета – всичко си хапвам. Значи и храната няма нищо общо.

Половин година… Чакай малко – май от толкова започнах да тренирам сериозно с дъмбели, щанги и пудовки 3 пъти седмично, а танците с мъка на сърцето отрязах само до веднъж поради недостиг на време и сън. Ами то не остава друго, значи трябва да е това. Явно „виновникът“ за комплиментите и положителната промяна са именно силовите тренировки.

Как така тежестите те правят по-женствена?

Нека ви обясня набързо преди да сте ми вързали усмирителна риза. Всъщност, нищо ново под слънцето. Просто на пръв поглед тезата звучи толкова шокиращо, че много хора, в частност жени, я отхвърлят като „абсурд“. Но само на пръв поглед.

Ама няма ли да стана биче от много щанги?

Зависи какво правиш с тях. Истината е, че няма мъжки и женски тренировки. Има за качване на мускули, за сваляне на мазнини, за по-добра кондиция, за повече експлозивност, за сила, за по-голямо… самочувствие Но това са цели, а не етикети „мъжко“ и „женско“. Умните тренировки, независимо от целите и етикетчето, което приятелката ви би им лепнала, подчертават извивките.

Нека повторим заедно: Подчертават извивките.

Сега да поясним коя тренировка е умна. Ако подскачате по оскъдно фитнес облекло от машината за бицепс на машината за корем, тренировката ви не се брои за умна и едва ли ще се радвате на кой знае какви резултати от нея. Освен ако не привлечете вниманието на някой Херкулес, който ръмжи, докато бута собственото ви тегло от лежанка в съседство. Може това да са ви целите всъщност, знам ли? Но щом сте стигнали дотук в четенето, значи със сигурност не търсите рева на Херкулес.

Ако въртите километраж като за разходка до Черни връх, но на пътеката във фитнеса… same story. Ако искате да ходите до Черни връх, не забравяйте, че той не се намира във фитнес залата и катеренето му в зала не е от най-умните неща.

Коя тренировка тогава е умна?

Тази, в която преодолявате страха и предрасъдъците си и започвате да използвате пълноценно инвентара в залата, в която тренирате. Какво ще рече това? Да използвате стойките за клек пред огледалата са за клякане, а не за позиране за селфи. Клекът е прекрасно упражнение, с което можете да тренирате едновременно корем, крака и дупе. И не, той няма да ви скапе колената и кръста, дишайте спокойно! Не и ако ви отмързи да потърсите и приложите малко информация как да клякате правилно.

Лостовете и тежестите не са там някъде, за да плашат злите духове,

а за да правите разни симпатични неща като мъртва тяга с тях. Момент! Мъртвата тяга не е еднозначна на сецване на кръста. Това е уникално добро упражнение, което тренира повече мускули, отколкото можете да изброите. Но и тя има нужда от малко разучаване на техниката, за да извлечете максимума от нея и да сведете риска от контузии до минимум.

Същото се отнася и до дъмбелите, и до пудовките… И като цяло до умната тренировка – тази, в която използвате ума си, а не “казвали са ми, че…” или неизвестен и неизвестно колко надежден източник. То и без това обикновено е едно и също. Поинтересувайте се от техниката на изпълнение на упражненията със свободни тежести, разучете и приложете.

Ето това е умно!

Тялото ни може да е инатливо, но в никакъв случай не е неблагодарно. Напротив! Когато ние работим за него и включваме в тренировките упражнения, където частите на тялото ни трябва да работят заедно и координирано – клек, тяга, лежанка, лицеви опори, раменна преса, набирания или придърпване на скрипец, планкове и т.н., ние работим за тялото си. За цялото ни тяло. Тогава и цялото ни тяло започва да работи за нас. И да се оформя по най-естествения за него начин – като подчертава силните ни страни и започва да извайва постепенно всичко останало, което „не си харесваме“.

Не бягайте от щангичките, независимо от това в какъв цвят са дисковете върху тях!

Те могат да бъдат идеалната мотика за регулярно прекопаване на градинката ви, за да цъфтят цветята в нея целогодишно, а не да ги купувате откъснати от чужда градинка, когато 8-ми март почука на вратата. Всъщност, не се изразих правилно. Не цветята в градинката ви да цъфтят, а вие.

Честит празник, дами!

Стела Пенчева – треньор-мотиватор в Live To Lift

от

публикувано на: 08/03/2017

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: