Десислава Недева – звездите ѝ го говорят

16/02/2017

– Не съм получила нищо. (Б.р.: Има предвид въпросите за интервюто.)
– Не съм ти пратил нищо.
– А, добре. Мислех си да не се е изгубило между Юпитер и Сатурн.

Така започваме разговора си с Десислава Недева in vive, но после преминаваме в писмен вид, като си говорим за астрология и дали и как звездите ѝ говорят.

Питал съм те преди, но не помня какво ми отговори, пък ето сега и другите ще научат. Как започна тази своеобразна твоя обсесия по астрологията? Само недей с това, че така си обясняваш вселената, после и за това ще те питам.

Тъй като вече спомена за вселената (в противен случай не бих я използвала като отговор), ще кажа следното: човек погрешно смята, че има нужда да си обясни вселената, търсейки отговора навън от себе си (с изключение на астрофизиците, разбира се). Необходимо е първо и основно да обясни собствената си същност. Та, тази моя потребност, съчетана с изследователския ми наклон и влечение към мистиката, ме отведе в несигурния, но вълнуващ свят на астрологията.

Как се съчетава този ти свръхинтерес с другите ти уклони към всякакви мистични науки? Карти таро, говорили сме си за книгите на Кастанеда и т.н.

Много просто. Търсенето на отговори. Знаеш, първичното във всеки един от нас, инстинктите и емоциите движат земните ни дела. Правиш нещо, получаваш нещо. Причинно-следствени връзки… Дотук добре. Но има събития и фактори в живота, които сякаш нямат (поне на пръв поглед) рационално обяснение. И ако не си от онзи тип хора, които умеят да повярват (ама истински), че всичко се случва по Божията воля и е „за добро“, търсиш „канали“ и „инструменти“, които да ти помогнат да разшириш съзнанието си, да разбереш и най-вече да почувстваш истината за себе си. Тогава разбираш света по друг начин и успяваш да придобиеш повече опитност, което всъщност е основната цел на нашето пребиваване в това триизмерно пространство.

И да си дойдем на думата: обясни сега на читателя защо е идиотско да се доверява на онези хороскопи във вестниците, моля.

Всъщност всеки има право да се доверява на каквото си поиска, тъй като така или иначе виждаме и чуваме само онова, което разбираме и което ни интересува в момента. И все пак, ако някой наистина си е направил труда и е съобразил основните тенденции и влияния за всеки знак, то вероятността прогнозата да важи лично за вас се определя от личния ви хороскоп. В астрологията има правило, че нищо не е абсолютно. Това обърква хората. Затова е трудно всеки да разбира и приема астрологията. При нея никога няма равни други условия, защото няма „равни“ хора. За да се прогнозира дадено събитие в живота на един човек, трябва да има потвърждение на същото от поне три метода на прогностика – примерно солар, транзити и прогресии. И най-важното е, разбира се, наталната карта да го „позволява“.

Ако според нечия натална карта на конкретен човек ще му се случи нещо, а после наистина се случи, това учи ли те по-добре да тълкуваш картата на някой друг след това? И как по точно?

Разбира се. Единственият начин да научиш астрология е много, много практика. И усет. Когато проследяваш съдбите и наталните карти на различни хора, виждаш цялостната картина, симбиозата и магията между живия живот и една „рисунка“. Откриваш за себе си маркери, които да те водят. Разбираш механизма на работа на астрологията. Защото тя не е двигател с вътрешно горене. Не си сигурен как работи и точно това е най-вълнуващата част. Защото с твоите открития ти твориш и допълваш астрологията. Участваш в нейното превръщане в наука (което се надявам един ден да се случи). Е, няма да получиш Нобелова награда, но поне знаеш, че си направил своя принос.

Преди известно време научих, че зодиите съвсем официално (НАСА го оповестиха) вече не са 12, а 13 – новата е „змиеносец“, но няма да те занимавам сега с митологията и кой е Асклепий. Оказва се, че вече не съм зодия Стрелец, а Змиеносец. Сега какво – променя ли се всичко?

Астрологията не е астрономия. Има много съзвездия на небосклона, но не всички са част от общоприетите 12 зодии, с които астролозите боравят. Знаеш ли, че има няколко астрологични школи, които използват различни методи на работа? Крайният резултат обаче винаги е един и същ. То е все едно да стигнеш от точка А до точка C, като едната школа ще мине отгоре на точка Б по пътя си към C, а другата отдолу. Така че дали ще въведеш нова зодия или не, това не променя нещата. Както вече споменах, астрологията има други механизми на действие, които не се влияят от елементарни промени в системата. Очарователно е, нали?

Много. Последно, защото с теб сме дискутирали това: ако човек е силно религиозен, няма как да се доверява на влиянието на положението на звезди и планети върху живота си. Ти как свързваш вярата във висша сила и какво ти „говорят“ звездите? Някаква поанта можеш да си измислиш, защото това е последният въпрос.

Всъщност това не е съвсем така. Както обичам да казвам, как ще се прояви характеристиката на даден знак, аспект или домово разположение, зависи много от духовното развитие на индивида (което всъщност също се вижда в наталната карта). Същото е и с религията. И с астрологията. Ако ти липсва морал и етично разбиране за живота, съвсем естествено е да се подхлъзнеш и да използваш знанията и информацията, които ти дава астрологията, в своя полза и изгода. Решаваш, че можеш да „дирижираш“ живота си само като се съобразяваш с определени астрологични събития и по този начин губиш възможността да придобиваш опитност. Не за това си дошъл на тази земя, обаче. Това никога няма да завърши добре. Не можеш да подредиш матрицата, когато си вътре в нея. Не става. Ето защо религията се е намесила и е обявила всички тези практики за ерес. Не защото иска да те държи в тъмнина и да те управлява. А защото иска да те предпази. Защото щом си на тази Земя, още не си достигнал нужното ниво за достъп до това знание. Access denied. И все пак по някакъв начин това знание е стигнало до нас (сигурна съм, че пак Ева има пръст в това) и е страхотно предизвикателство да се учиш на нещо, за което нямаш нужните качества. Все едно се опитваш да надскочиш себе си. Разбира се, и това мое влечение е отбелязано в наталната ми карта. Ако има нещо на света, което е larger than life, аз съм там.

от

публикувано на: 16/02/2017

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: