Mногоцветният Виетнам на Нюен Ли

23/01/2017

Нюен е от тези приятели на Джаз+, с които можеш да си говориш дълго и за много неща. Сигурно една от причините е в джунглата от непрекъснато преплитащи се корени, с които свързваме почти трийсетгодишната му кариера. Средиземноморието (тромпетът на Паоло Фрезу, удът на Дафер Юсеф) може да бъде и Средновековие (Византия от албума им Homescape). Пинк Флойд може с гост-тромбониста на премиерата на Celebrating The Dark Side of the Moon (Георги Корназов) да изригнат в неподозирани флуиди. И най-вече божествената красота в едноименния от дуетните му албуми с виетнамската певица Хуон Тан да ни размечтае отвъд границите на постижимото.

 

 

Монокордните виетнамски дан-бау въобще не могат да са скучни в диалозите си в последния проект на Нюен с младия му колега Ньо Хо Куан, свирещ също и на лютня, виетнамска цигулка и арфа. Ньо също е и вокалист, и автор на една балада със запомняща се визия:

 

„Пътищата ни с Ньо може би не са толкова различни“, смята Нюен и продължава: „Младите автори във Виетнам са жадни да попиват влияния, но и енергични в подхода си към традициите“. В това отношение откриваме новите моменти в поредния, 18-и авторски проект на Нюен в сравнение с предишните му виетнамски и азиатски такива. В последния концерт на живо на Нюен, който гледах през ноември в Невер, ме впечатли японската майсторка на кото Миеко Миазаки, която допринася за изключителния струнен финес в традиционната A Night with You, Gone.

 

 

Друг донякъде нов момент са акцентите на Нюен върху североафриканската (Tình đàn) или североамериканската (Muc Ha Vô Nhân) звучност. И за да бъде усещането за разкош изключително, тромпетът на Паоло Фрезу и таблата на Прабу Едуард (особено в Chiec Khan Pieu) са на точното място в точното време без да звучат нагласено, както за съжаление нерядко сме свидетели в т.н. етно-миксове.

 

 

Не е излишно да напомним, че Нюен бе и един от първите автори извън България, дали разрешение на БНР да използва произведенията им в ефир, докато се подпише нов рамков договор с Музикаутор. Но не само затова го уважаваме и обичаме. Този многоцветен Виетнам, който ни представя в албума си Ха Ной дуо, със сигурност влиза в бъдещите маршрути на заклетите пътешественици, които все още не го познаваме.

от

публикувано на: 23/01/2017

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: