Джанис Джоплин: не от всеки блус става джаз

19/01/2019

Джанис, Джовани Леонесе и другите

Младите лъвици (Giovani Leonesse) са италиански джаз лейдис (джазуимън, джазменки, джаз доне), които пресъздават Джанис, отишла си от този свят доста преди те да са се родили. Но далеч не са първите, нито последните, опитали да представят в джаз идиом песните на Джанис. Всъщност нейните авторски не са толкова много, кавърите, които я правят известна са си определено кънтри („Me And Bobby McGee“ – Крис Кристоферсън), други – арендби („Trust Me“ – Боби Уомък), да не говорим за сюблимното ѝ „Лято“ на братя Гершуин. Тъй като младите лъвици ги няма в спотифай, ето ги как изглеждат в памет на Джанис и в благотворителен концерт за жертвите на земетресението в Акила от 2017:

Вече сте слушали Нюен Ли в „Песни за свободата“ и няма да се учудите на свободните му трактовки преди всяко парче – в случая, разказва за мерседеса на „Чичо Хо (Ши Мин)“. Същото парче звучи и като самба с кавакиньото на бандата Самбо, а друга китара, този път хавайска, подпира началната акапела на Укулеле ловърс. Лично за мен, след Нюен, най-свободна е версията на италианския джаз-органист и басист Вито ди Модуньо (няма нищо общо с Доменико).

Други химни на Джанис не са сред често срещаните в джаз-концерти, компилации и трибюти. „Cry Baby“ е един от тях – освен версията тук, трудно бих ви предложил друга. Същото се отнася и за парчето, с което започнахме – „Me And Bobby McGe“ може да бъде припознато в малко по-далечно от кънтрито звучене в блусарската трактовка на родния ѝ италиански от Джана Нанини и в акустичния лайв на испански с идолите на мадридската мовида от 80-те – Локийо и Лос Троглодитас.

 

Естествено е младите арендби певици да се вдъхновяват от Джанис, но освен информативна, не виждам друга добавена стойност в албума на полякинята Наталия Пжибиш, кръстен на парчето на Джанис „Козмик блуз“. И заглавното, и „Try (Just A Little Bit Harder)“ са сравнително добро копие на оригинала, но без богатия брас на италианските млади лъвици (има ги редовно в стрийм Дуенде на Бинар).

Няма как да свършим другояче плейлиста, освен с версията на Анжелик Киджо на „Лятото“ на Гершуин. И понеже спотифай не предлага Маркъс Милър и участието му в най-стария европейски фестивал Джаз а Жуан 2016, можем да чуем и видим тук любимата „Piece Of My Heart“:

 

от

публикувано на: 19/01/2019

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: