Коледни войни

23/12/2016

christmas-1104391_960_720

Коледа е време за тихи домашни удоволствия, добра храна и семеен уют. Насред идилията обаче често ставаме свидетели и на някоя война, която да наруши идеалното празнично равновесие. Воюват баклавата с щолена, изкуствените с естествените елхи, пълнените чушки със сармичките, естрадните концерти с екшън филмите. На бойното поле са излезли дори коледните цветя, от които никой не е очаквал войнственост. Да, но точно при тях битката е най-ожесточена.

christmas-cactus-277691_960_720

Традиция срещу модерност

В близкото минало символ на коледните празници у нас беше коледничето (Schlumbergera truncata), което цъфти в края на декември. Произхожда от влажните бразилски гори, където расте като епифит по стволовете и корените на дърветата. Коледничето е многогодишно стайно растение, според народните вярвания то предпазва дома от зли думи, скандали и пререкания. Това му качество изобщо не успява да го спаси и в последните години славата на коледничето е детронирана. От престола на най-популярното цвете го свали коледната звезда (Euphorbia pulcherrima).

Всички сме я виждали в цветарските магазини, а и в големите търговски вериги. Вносът е най-често от Холандия. Евтина е и на една ръка разстояние. С цената си от 8-10 лв. за саксия тя няма конкуренция сред коледните цветя. Името й в превод означава прекрасна млечка и тя наистина го заслужава. Щом нараните стъблата или листата й, от тях се отделя млечен сок, който дразни кожата и лигавиците. Характерни за нея са едрите прицветници, подобни на звезди, обкръжаващи истинските цветчета. Многоетажните “звезди” могат да бъдат в различни цветове – кремави, кайсиеви, розови и ярки – алени, малинови до лимоненожълти.

poinsettia-557704_960_720

Коледната звезда идва от тропическите области на Централна Америка и Мексико. Там тя е многогодишен вечнозелен храст, достигащ до 3 м височина. В Мексико се родила и легендата, която дава началото на търговското име на цветето – “Поинзеция”. През 1825 г. посланикът на САЩ в Мексико Джоел Поинзет толкова много се влюбил в коледната звезда, че я занесъл в Америка и я представил на своите познати. Всички, които я видели, незабавно я харесвали и започнали да я наричат “Поинзеция” (Госпожата на Поинзет).

Тайната на червената красавица

Не си мислете, че тези пурпурни красоти, с които се кичи коледната звезда, се получават от само себе си. Това е промишлено цвете. Преди всяка Коледа стотици декари оранжерии се закриват с черна хартия, за да предизвикат почервеняването на прилистниците й. През септември и октомври всяка нощ се осигурява пълна тъмнина до 14 часа. За да цъфне коледната звезда, трябва да се съобразим с това, че тя е растение на късия ден – цъфти, когато дните са къси, а нощите дълги.

poinsettia-1461262_960_720

Бъдете внимателни още при транспортирането на цветето от магазина до дома. Крехките му клонки се чупят лесно, а ниските температури не му влияят никак добре. Често се случва няколко часа след закупуването на цветето то да увехне. Не се тревожете, след няколко часа, като преодолее стреса, то ще възвърне обичайния си вид. Поставете коледната звезда на хладно, но добре осветено място (прозорец или перваз). Растението има нужда от слънце, но не и от пряка слънчева светлина.

Водата за поливането трябва да е със стайна температура и да се дава умерено, за да не загниват корените. В случай че въздухът в стаята е сух, е нужно да се овлажнява с пулверизатор. Не прекалявайте с това, защото скоро могат да се появят вредители, с които да си имате допълнително неприятности.

За да запазите по-дълго дълго червените прилистници на коледната звезда, можете да приложете следната хитрост. Всяка вечер слагайте саксията под мивката на тъмно за поне 12 часа. Сутрин я вадете отново и я оставяйте на обичайното й място. Не е сложно, опитайте – и красавицата ще си остане червена за дълго време.

poinsettia-1906853_960_720

Коледната звезда безспорно е царицата на коледните цветя. Съществуват обаче много други видове, които могат да ви донесат уют и празнично настроение у дома. Ако искате да научите кои са те, посетете Ботаническата градина към БАН (Подножието на Витоша, Околовръстен път № 22). Експерти ще ви покажат експозицията „Растенията в коледната символика“ и ще ви консултират по темата. Датите за посещения са 19-23 декември, 27-30 декември 2016 г. и 3-7 януари 2017 г. от 10:00 до 15:00 ч. Видите ли коледна звезда в ботаническата градина, може спокойно да кажете: „С нея вече сме запознати“.

от

публикувано на: 23/12/2016

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: