Майкъл, който разби интернета

07/12/2016

Това е Майкъл Стивънс, приятно му е. Майкъл е ютюбър. Ако не знаете какво е ютюбър, значи не живеете в крак с времето си. Майкъл е от онези хора, които завинаги ще останат в историята на Ю Тюб, но и на интернет изобщо. Това, което прави Майкъл, е наистина достойно за уважение и възхищение, а на всичко отгоре е страшно забавно.

Майкъл е основател на Ю Тюб канала Vsаuce, който е на 61-во място по последователи в тубата. В момента е точно между канала на Селена Гомес и този на Бионсе. Това е зверски много!

Зверски много е, защото Майкъл не пее, не играе на игри, не е секси мацка и не се прави на маймуна за евтина слава. Майкъл създава клипове от по 20 минути, които ти издухват главата. Клиповете му по дефиниция са научно-популярни, но това е малко подвеждащо.

Епизодите на Майкъл са научни и изключително популярни, но не са лековати и повърхностни като повече предавания по телевизията. В сравнение с дълбочината, която Майкъл достига в клиповете си, филмите на Дискавъри Ченъл и Нешънъл Джиографик са треторазредни шоупрограми с елементи на наукообразност. Понеже Майкъл е независим и не му пука кой ще го гледа или кой няма, прави нещата така, както го кефи и скача направо в дълбокото – при формулите, понятията, теориите и сложните думи. Прави го и разбива тубата с над един милиард гледания.

Разбива я, защото, за разлика от каналите по телевизията, той не смята зрителите си за глупави, не ги щади и знае, че дори и да не разберат нещо, това ще провокира интереса и човешкия  им инстинкт да знаят все повече. Майкъл е вероятно единственият човек в света, който може да направи образователен и забавен клип за математическия парадокс на Банах-Тарски, например, и да събере почти 10 милиона гледания. И това не е единичен пример. Бъдете сигурни, че никога няма да сте чували за огромна част от нещата, за които разказва Майкъл, и въпреки това ще гледате с кеф. А после и ще четете с удоволствие, защото под всеки от клиповете има линкове към цялата цитирана информация, но и към куп други интересни факти.

vsauce1

Да стигнеш до толкова голяма популярност, правейки неща, които всеки телевизионен продуцент би презрял и изхвърлил през прозореца, крещейки „зрителите искат друго“, е изключително важен пример. Нека за секунда да се върнем към 61-то място на Майкъл в Ю Тюб. Голяма част от каналите пред него са Vevo каналите на световни изпълнители като Джъстин Бийбър, Кейти Пери, Адел, канали за видео игри като този на Кютипай, който прави видео съдържание за тийнове с лоботомия, пред него са и всички събирателни канали от рода на #news или #music. Това са медийни машини на изключително известни  в световен мащаб хора или канали с хиляди клипове по актуални теми. И те са почти толкова популярни, колкото Vsаuce, а зад него стои един  пораснал зубър, който като тийнеджър решава да прочете голямата енциклопедия за кеф. Този същият зубър обаче сега ги бие не с количество, а с качество, теми и смисъл.

Това идва да покаже, че един пич, който започва да снима в мазето си, при това „неща, които никой не иска да гледа“, може да е равен по популярност с Бионсе, зад която има армия от продуценти и имиджмейкъри. Показва колко много бъркаме, когато смятаме интернет платформите и конкретно Ю Тюб за места, където човек прости си губи времето. Един клип на Майкъл може да бъде по-полезен за някой ученик от целия курс по физика в гимназията, защото е в състояние да направи най-важното – да запали интерес към дълбоката, страшна и тежка наука. При това да го направим по много забавен и оригинален начин.

Иначе за Майкъл всичко започва през 2010 г., когато създава канала си. По това време той вече има опит с правенето на клипове в интернет, сътрудничил е на канали като BarelyPolitical и CollegeHumor. Въпреки че още тогава загатва за таланта си, Майкъл прави нещата като всички останали – малко комедия, малко монтажи и колажи, много компютърни игри. Започвайки със свой собствен канал обаче разбира, че прекият път към сърцата на потребителите е неговата страст към науката. Премахва от канала си цялото „лековато“ съдържание и го пласира към Vsauce 2 и Vsauce 3, които, въпреки че също са много интересни, имат различни концепции и водещи. Така Майкъл се отдава на най-голямата си страст – науката.

Любовта към нея носи от най-ранна възраст – майка му е училищна инспекторка, баща му – инженер-химик, но и истински ерудит с непрестанен глад към знанието. Самият Майкъл завършва невропсихология и английска литература в университета в Чикаго. За историята на му може да се говори много, но не това е най-важното, и е най-добре всеки да се запознае с работата му лично.

Струва си да се отбележи, че Майкъл тепърва ще получава своето признание – той вече неколкократно е гостувал на канали като Нешънъл Джиографик, Дискавъри ченъл, а най-хубавото е, че и там той прави нещата по своя, а не по техния начин. Съвсем скоро ще започне и нещо, което със сигурност не е правено досега. Той и Адам Савидж (един от двамата „Ловци на митове“) тръгват на гастрол из цяла Америка с научно шоу на живо. Може ли да си ги представите? Хората ще дават пари, за да гледат научни експерименти на живо.

В края на текста искам да обърна внимание, че Майкъл Стивънс и неговият Vsauce далеч не са единствените популяризатори на истинска наука в мрежата – канали като CGP Grey,  PBS Space TimeTED-edSciShow  и много други, също набират популярност. Те наистина променят начина, по който мислим симбиозата между истинска наука и забавление, и доказват, че има много за гледане, ако знаеш къде да търсиш.

от

публикувано на: 07/12/2016

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: