Украси фикус – спаси елха!

06/12/2016

christmas-1872420_960_720

Всяка година преди Коледа изпадаме пред една и съща дилема – каква елха да си купим. В страната преди празниците се изсичат по 70 000 дръвчета легално и поне още толкова нелегално. Ако приемем, че не искаме да сме част от този „кървав“ бизнес, купувайки отрязана елхичка, ни остават двата други варианта.

Made In China

Пластмасата е един доста предпочитан вариант от потребителите, които хем искат да спестят средства, хем искат да спасят живота на дръвче. От една страна финансовата инвестиция е нищожна, от друга – дълготрайна.

Дотук с плюсовете обаче. Рано или късно изкуствените елхи се амортизират и попадат в коша за боклук. Едва ли някой, който изхвърля пластмасово дръвче, се замисля колко години се разгражда материалът, от който е направено то. Отговорът е – минимум 200 години.

retro-gifts-1847088_960_720

Според последните научни доклади изкуствените коледни дръвчета, внос от Китай, имат по-вредно влияние върху природата, отколкото автомобилите. Те се произвеждат от материали, включващи поливинилхлорид и полиетилен терефталат. При производството на едно дръвче се освобождават 23 килограма въглероден диоксид.

Транспортът им до нас също е източник за замърсяване на въздуха. Земеделците в Италия изчислили, че продаваните в страната 500 000 китайски коледни елхи спомагат за изхвърлянето в атмосферата на общо 115 000 тона въглероден диоксид, колкото при 6 млн. км пробег с автомобил. Склонен съм да повярвам на италианците. А вие все още ли искате да си купите пластмасова елхичка?

pine-1722699_960_720

Назад към природата

Все по-често се срещат хора, които залагат на живите елхички за Коледа, като вариант те да бъдат разсадени след празниците в природата. Звучи чудесно, но всичко това крие много рискове за дръвчетата. Внасяйки саксията с елхичката, за която сме дали близо 100 лв., се чувстваме едва ли не като нейни спасители.

Разочарованието идва скоро и е често необратимо. Една немалка част от дръвчетата, които след това засаждаме, загиват. Причините могат да бъдат няколко, но най-честата е, че едномесечният им престой в затоплено помещение рязко променя начина им на живот. След този топлинен стрес отново ги връщаме отвън на студа. Представете си ако ви се случи на вас всичко това, как ще се чувствате.

Другият фактор е почвата. В повечето случаи търговците използват за саксиите не точно същата почва, с която дръвчетата са свикнали. Това при пресаждане на съвсем ново място може да доведе до фатални последици.

new-years-eve-1822984_960_720

Компромисен вариант за живите елхички в саксия е по време на празниците да ги отглеждате на терасата. Там температурата е по-близка до тази навън и след това аклиматизацията при засаждането им на постоянно място е по-лесна.

В крайна сметка, ако решим да не причиним мъки на някоя елхичка в саксия, можем да украсим стайните растения с играчки и гирлянди. Какво толкова, традициите вече не са това, което бяха. Фикус с коледна звезда на върха. Защо пък не! Украси фикус – спаси елха!

от

публикувано на: 06/12/2016

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: