Табели срещу незнанието

02/12/2016

_MG_0659

Едва ли, докато се разхождаме в някой парк, се замисляме от какво сме заобиколени. Това, че рядко забелязваме природата край нас, не значи, че тя няма свой собствен живот и своя подредба. В тази подредба ни помагат да се ориентираме двама ентусиасти, отдали се на науката, изучаваща дърветата – дендрологията.

Цветослав Георгиев и Кристиан Димитров са на 19 години и учат съвсем различни специалности. Цветослав е студент по медицина в Медицинския университет, София, а Кристиан завършва електротехника в Техническия институт в Карлсруе, Германия. Наглед с различни интереси, тях ги събира голямата им страст – природата.

13620197_1225018897522797_4327180011803071706_n

Всичко е знание

През лятото на 2015-а от чисто любопитство двамата започват да се занимават по-задълбочено с ботаника. След известно време теоретична подготовка природолюбителите се захващат да определят растенията по улиците и по парковете. Изведнъж им хрумва интересната идея да се наименуват дърветата в парковете, както се прави в ботаническите градини.

Насочват се към парк „Заимов“. Цветослав и Кристиан получават съгласието на общината, подкрепата на научната общност, съдействието на много ученици, както и на някои от посетителите на парка. Така с дружни усилия просветителското дело започва. Самото определяне на над 800-те дървета в парка и изготвянето на негова карта, върху която да бъдат отбелязани, им отнема над 30 часа. Дизайнът, подготвянето на файловете, принтирането, ламинирането, дупченето на табелките и тяхното връзване около дърветата им е коствало четири уикенда. Но какво е отделеното време пред постигнатите резултати – над 800 дървета от около 50 вида са определени и си имат своите указателни знаци. Достойно постижение, нали?

И нещо много важно – при пробиване на дупките за табелите двамата са много внимателни. Младите дървета и храстите не се дупчат, за да не бъдат наранени. За пробиването на възрастните Цветослав и Кристиан се допитват до Ботаническата градина към Софийския университет. Всичко, което правят, е с голяма грижа за дърветата. Но дали това е достатъчно, за да бъде успешно начинанието им?

_MG_0591

Разочарованието

Ентусиазмът на момчетата се среща неизбежно с разрушителните наклонности на посещаващите парка хора.

„Наистина е жалко, но едно от предположенията ни, че до края на тазгодишното лято повечето табелки ще липсват, се сбъдна. Въпреки усилията ни да подменяме липсващите табелки, често попадахме на скъсани или на срязани, и до средата на август броят на наличните беше обезкуражаващо малък, за да продължим да ги подменяме”, споделят двамата. Всичко това, разбира се, не спира Цветослав и Кристиан.

Смело напред

Въоръжили се с още повече воля и хъс, младите ботаници се решават на нова стъпка. Още през лятото те започват друго отабеляване, този път на дърветата в Градската градина пред Народния театър.

„Имаме надежда, че дейността ни в парк „Народен“ ще бъде по-успешна от тази в парк „Заимов“ и ще се хареса на всички. В най-скоро време посетителите на Градската градина ще могат да научат как се казват дърветата, под които често седят през лятото. За този проект табелките, които поставяме сега, са от специална двупластна пластмаса, което им гарантира по-голяма защита срещу климатичните условия, както и повече устойчивост”, уверяват ни природозащитниците.

По думите им те възнамеряват да развият идеята си в бъдеще и да осъществят нови проекти. Един от тях, например, е напролет в друг парк да създадат онлайн карта с повече информация за растителните видове. Както се казва: ”Човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му”.

_MG_0232

Посланието

Посланието на тези достойни за уважение млади хора е: „Ценете природата около себе си и не я подминавайте. Не се задоволявайте само с имената на дървета – потърсете сами информация, любопитствайте, оценете по свой път това, което има в града, ето какво искаме да провокираме във вас”. Е, ако на някого тази провокация не му се струва достатъчна, нека сам хване дрелката и започне да отабелява. Винаги има първи път.

от

публикувано на: 02/12/2016

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: