Коледата – възможна!

01/12/2016

christmas-993304_960_720

Свикнали сме да мислим за автобиографиите като за дебели книги, с които подпираме гардероба, след като ги прочетем. Уинстън Чърчил, Чарли Чаплин, Махатма Ганди и кой ли още не си имат автобиографии, защо един не по-малко известен герой – Дядо Коледа, да си няма? С тази нелека задача се е заел журналистът Джеф Гуин. Той е автор на около 20 книги, в това число на художествена проза и на документални творби.

Историята на автобиографията започнала от една статия за малко известните факти, свързани с Коледа, която Гуин трябвало да напише за вестника, в който работи. Няколко месеца след като статията била публикувана, той получил обаждане от непознат господин, който му казал, че в статията си е разказал историята на един много скъп негов приятел, но написаното не е съвсем вярно и пълно. И кой може да бъде този скъп приятел, попитал Джеф. Вместо отговор последвало набързо спретнато пътуване до Северния полюс и лична среща с този „много скъп приятел“. Черпейки информация от извора, Джеф Гуин написал една колкото смешна, толкова и трогателна история за живота на именития белобрад старец.

 

15179228_10207893353311248_1338076988167398979_n

На български я пресътворява преводачката Ирина Йорданова. Книгата има 24 глави, по една за всеки ден преди Коледа. В ролята на издател се явява доц. д-р Десислава Бошнакова. Тя ни е позната с множеството си социални изяви, освен това обучава студентите в специалността „Връзки с обществеността“ в НБУ. Как на един доцент му хрумва да издаде книга за живота на Дядо Коледа, нека Деси сама ни разкаже.

10858441_10152821095048227_1264178396296651561_n

Как реши да издадеш автобиографията на Дядо Коледа?

Когато попаднах на книгата “Автобиографията на Дядо Коледа”, много се изненадах и същевременно любопитството ми се изостри. Самата аз обичам Коледа и се надявах книгата да разкрие още от тази магия. Когато я получих, дълго време не я прочитах. Все нещо ставаше, а и се страхувах да не ми развали усещането за Коледа. И така, едно лято на морето я глътнах за секунди. Имах своето лятно коледно изживяване. Изпратих я за превод и Коледата никога няма да е същата за мен и тези, които са я прочели. Магията на Коледа стана още по-заразна.

Какво не знаем за Дядо Коледа, което ще научим от книгата?

Не знаем колко велики помощници е имал Дядо Коледа, нито колко голям е приносът на неговата спътница Лайла, не знаем колко битки са водени за празнуването на Коледа по света. И още – откъде идва Санта Клаус, традицията с елхата, с подаръците и още, и още. В книгата историята на Дядо Коледа е преплетена с историята на велики имена като Крал Артур, Теодор Рузвелт, Чарлз Дикенс, Леонадро Да Винчи и много други. Защото през годините всички те са помагали да се съхрани магията на Коледа. И така до днес. А в края е споделена и любимата рецепта на Дядо Коледа, нея не я знаех.

Би ли издала автобиографията на Снежанка?

Ако питате за Снежанка, която помага на Дядо Коледа – да, ако тя я напише. Защото това си е трудна работа, а тя е много заета, за да помага да се раздадат подаръци на всички деца по света. Това си е сериозна и отговорна задача, все пак.

Има ли война между Дядо Коледа и Дядо Мраз?

Тази война е в съзнанието на някои хора. За мен винаги е имало Дядо Коледа, защото моята баба така ме е учила. Освен това не мисля, че успяха да вкарат магическите примеси от Коледа в Дядо Мраз. Има ли значение името, ако той успява да ни направи поне за един ден по-добри и готови да отворим сърцата си за доброто. Мисля, че не. Но предпочитам да си бъде Дядо Коледа.

Какво пожелаваш на България за Коледа?

На българите пожелавам няколко неща – да започнат да се усмихват повече, да се обличат по-шарено, да се огледат колко шарен е светът и да започнат да уважават другите, защото хората сме различни и в това е красотата на света. А за благоденствието – пожелавам го, но за да му се насладим, трябва да имаме сетива. Щастието не е в имането, а в имането на това, което ти носи радост на теб и хората около теб. Понякога е нужно твърде малко. Просто една усмивка, добро здраве и късмет. Така че нека бъдем здрави, за другото има кредитни карти. А и самият Дядо Коледа винаги е помагал на тези, които са в нужда. И Весела Коледа!

от

публикувано на: 01/12/2016

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: