Еврошампионки 3 в 1

24/11/2016
Еврошампионките (от ляво надясно) Севда Асенова, Станимира Петрова и Деница Елисеева.
Еврошампионките (от ляво надясно) Севда Асенова, Станимира Петрова и Деница Елисеева.

С три шампионки за България завърши 10-то европейско първенство по бокс.

В последния ден от надпреварата, пред пълните трибуни и въпреки ранния час в средата на работната седмица, Севда Асенова, Станимира Петрова и Деница Елисеева спечелиха финалите в своите категории и триумфираха със златните медали. Така след като в полуфиналите трите състезателки се справиха с три боксьорки от Русия, те завършиха по най-добрия начин турнира пред родна публика.

След последователните победи над руските състезателки (Екатерина Пинигина, Виктория Кулешова и Наталия Самокина), спортният коментатор на БНТ Петър Василев отбеляза, че не помни такъв бой над Русия нито на ниво жени, нито при мъжете…

Как трите национални състезателки стигнаха до успеха:

  • В спора за златото в категория до 48 кг Севда Асенова спечели европейската титла (първа за нея) след успех над Лизе Сандебиер от Швеция.
  • В категорията до 54 кг Станимира Петрова се наложи над Анна Алимарданова от Азербайджан и все сладък реванш за загубата си на Европейските игри в Баку преди година.
  • Деница Елисеева (кат. до 57 кг) пък се справи със Сати Бурку от Турция, за да грабне златния медал.

Равносметката за България от домакинството на това първенство е позитивна. От шест стартирали състезателки, три са европейски шампионки. А с това активът на страната ни от европейски първенства се увеличава на 12 медала (4 златни, 3 сребърни и 4 бронзови).

Когато си шампион, е най-сладко да се говори, а ето какво казаха трите златни медалистки след края на надпреварата в София.

Севда Асенова:

Sevda_Asenova_boxing_2016

„Много съм щастлива, обещах, че ще стана първа и го направих. Треньорите Младен Сталев и Фикрет Ереджебов бяха много сигурни в мен и аз доказах, че мога. Имах изключително тежък жребий да играя още в първия кръг срещу европейската шампионка и тогава плаках, защото не може в България да има европейско първенство и на мен да ми се падне такъв карък. Но се събрах и я победих. На финала бях уверена в успеха си, защото чувставах, че всеки мой удар влиза чисто. Аз все пак съм елитен състезател, тренирам от толкова много години и знам всеки удар какъв е. С тази шведка играх за първи път, но въобще не ме затрудни. Оттук насетне ще имам 4-5 дни почивка и после трябва да обърна внимание на контузията в коляното, която получих още преди лагера за европейското. Съмнявам се, че може и менискус да съм скъсала“.

Станимира Петрова:

Stanimira_Petrova_boxing_2016

“Невероятно съм щастлива, че сбъднах една от мечтите си. Сега вече имам световна и европейска титла, остава ми само олимпийския връх и вече в Токио се надявам да го стигна. Финалът действително бе много различна среща за мен от всичките ми предишни. Азерката е много пасивна и знаехме, че ако тръгна агресивно напред, ще загубя. Днес през повечето време на ринга бях с усмивка, защото от една страна се забавлявах, а от друга и тя се усмихваше, за да ме провокира. Въобще, играхме на котка и мишка.”

Деница Елисеева:

Denica_Eliseeva_boxing_2016

„Не мога да кажа дали златото е точно сбъдната мечта след трите ми бронза на европейски първенства. Защото мечтата ми бе олимпийска титла, но не можах да я осъществя заради контузията. Щастлива съм обаче, че въобще се върнах на ринга. Тази година като цяло бе много тежка за мен, но пък намерих точния треньор в лицето на кубинеца Жоел Солер Арате. Изминах доста дълъг и тежък път, много се трудих, но той ми обърна такова внимание, което не бях получавала от никой друг.

Щастлива съм, защото с тази контузия, която имах, малко хора биха се занимавали въобще със спорт. Бях на легло, мускулът на крака ми бе атрофирал и положих много усилия, за да се върна. Нямам представа до кога и къде ще боксирам. Предстои да видим дали ще има женски професионални серии, чакаме решението на АИБА и тогава ще преценявам“.

от

публикувано на: 24/11/2016

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: