Urban Creatures с галерия на открито

24/11/2016

Те са 26 метра над земята. Земята се върти около тях. Но конкретно около тях, не се шегуваме. Те са готови. Качулките, удобните дрехи и излизат. Пускат на свобода създанията си. Наричат ги „Ърбън крийчърс“ (Urban Creatures).

„За тях е много важно да се развиват, защото всяка една промяна започва първо в съзнанието на хората, за да се стигне до физическите трансформации“, заявява Ева Митова, кмет на район Подуяне, където са разположени блоковете с мегаграфитите на модерните артисти.

„Много пъти са питали „Ърбън крийчърс“ защо правят всичко това. Отговорът се съдържа в думите Souls in Walls, думите, които са с тях от първата ни година. Souls in Walls (в превод „души в стените“) обобщава всичко, което правят и към което се стремят“, обяснява Митова.

2U

„За нас е много важно изкуството, което създаваме, да не е едноизмерно, защото най-значимата промяна, която целим, е промяната на съзнанието на хората. След шест години неимоверни усилия, сме радостни, че вече можем да кажем, че имаме галерия на открито в район Подуяне с над десет завършени стени“, обясняват самите артисти.

Имаме ли си родни последователи на поколението Банкси? „Много се радваме, че огромна част от това, което постигнахме е изцяло създадено от български артисти. Винаги сме вярвали, че ако на българските артисти бъде предоставен ресурса и възможността, те могат да са на световно ниво“, твърдят те.

И това е само началото, те тепърва започват.

„Тази година продължаваме с BOZKO и NASIMO. BOZKO се е скрил в задните улички на квартала, докато NASIMO e разположен в сърцето на „Хаджи Димитър“, на пазара. Можем да ги открием и тук.“

от

публикувано на: 24/11/2016

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: