Ако беше президент на САЩ

15/11/2016

Човекът е социално животно и трябва да прави своите ИЗБОРИ. А после и ИЗВОДИ. Например този: „De nihilo nihil et in nihilum nil posse reverti“ („От нищо нищо не възниква и нищо не може да се върне в нищото“). А кръгът на Аристотел се увеличава – допирните точки с непознатото растат в геометрична прогресия. Сократ твърди, че знае, че нищо не знае. А знаем ли точно това останалите?

Учени емпирично търсят разликата между непознато и непознаваемо – не тази, която е позволила на Уилям Блейк и Джим Морисън да експериментират с определени вещества, а друга. Другата разлика търсим в симпатичния „Интерстелар“, в класическия „Соларис“ (не този с Джордж Клуни, той е кошмар), в „Марсианецът“… Какъв трябва да е президентът на България? А на САЩ? Милионер? Звезда? Устойчиво в политиката име през последните 20 години?

Световен мир

Иран, Ирак (може да разместваме букви в имената на държави, тези са измислени, но нека измислим още), Либия, Сирия, Лисия, Сибия, после идват Китай и Русия и всичко е наред. Световният мир, за който много манекенки копнеят, се оказва реалност. Навсякъде има еднорози, дъги и ангелчета, които радостно се реят, а ние се усмихваме, всичко е идеално. Ако вярваме на Кант, „Всеки е длъжен да признава човешкото достойнство на всеки човек“, но ако беше съвсем прав, войни не биха съществували.

Комуникация с други държави

Около горната точка САЩ става първи приятел с Русия, а после и с китайчетата. Пускат на останалия пазар все по-кофти продукция, а за своите приближени – остатъците от високото качество. Всички ликуват.

Комуникация с граждани

„Граждани на Република България, другари и другарки…“ Един вид, сега няма да кажа нищо екстремно важно, но навръх Нова година ще дръпна една реч за чуждите планини, за това как сме в кризисен момент, но родината ни е велика и ще победим… Важното е да показваш колко си земен и колко не си извънземен, защото тук, у нас, като някой каже, че си земен, всичко е наред. Изслушвай глупавите и скучни оплаквания на електората, кимай загрижено, а през това време се опитай да пресметнеш колко часа ще ти отнеме пътуването с частния самолет до Малдивите.

Комуникация с извънземни

Позицията е, че не сме контактували с тях, но ще го направим, защото около Розуел и всички останали винаги е имало драма. САЩ били укривали летящи чинии, тела на пришълци, свръхтехнологии… Ако станеш върховен глава на света, няма дори да се опитваш да се обясняваш за това. Изгледай камара филми, а след това на всеки упрек отговаряй с ехидна усмивка, че са гледали прекалено много филми – прави препратки, иронизирай и демонстрирай културното си превъзходство, докато в мазето на Пентагона най-добрите ти учени разфасоват малки зелени човечета. А може би най-накрая трябва да погледнем към текстове на братя Стругацки и да не мислим за машини и технологии, а за… Не, край – това е руска пропаганда. Зелени човечета.

Лични облаги

Доналд Тръмп се е насочил съвсем правилно – пари, жени и всякакви материални притежания, построяване на стена с Мексико, омраза към различните (с друг цвят или националност)… Да, така отстраняваш различните от теб, докато ти се радваш на благини по съвсем епикурейско-хедонистично-бохемски начин. Вещният свят (защото, ако не си разбрал, в този контекст и жените са вещи) има за цел да се валидираш пред себеподобни и, както е казал Ницше, трябва да правиш всякакви жертви и нищо друго не трябва да има никакво значение за теб.

от

публикувано на: 15/11/2016

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: