Лорд Бъкетхед по изборите в Англия

12/06/2017

lord-buckethead2

На 8-ми юни в Англия се проведоха предсрочни парламентарни избори, предизвикани от британския премиер Тереза Мей. Целта на Мей беше да препотвърди доверието към себе си и да увеличи подкрепата си, но въпреки че уж спечели изборите, тя ги загуби – или по-скоро загуби изборите, печелейки ги. Ситуацията е доста сложна, типично но английски, но в този текст изобщо нямам намерение да обсъждам изборните резултати, а да ви запозная с един от съперниците на Тереза Мей за премиерския пост. Представям ви негово благородие:

lord-buckethead1

Лорд Бъкетхед (анг. – buckethead – грубият превод би бил “човекът с главата–кофа“ или „кофоглавия“). Той е космически благородник, който е дошъл на Земята, за да оправи Англия (това защо ли ни звучи някак познато?). Както сами можете да се уверите, той е напълно легитимен кандидат. Доказва го не само излъсканата му до блясък кофа, но и фактът, че настоящият, а вероятно и бъдещ премиер на Англия Тереза Мей трябва да дели една сцена с него.

Лорд Бъкетхед спечели цели 249 гласа, достигайки върхов резултат в своята кариера. Това далеч не са първите избори на Бъкетхед. През 1987 г. той се изправи не срещу кого да е, а срещу Маргарет Тачър и спечели 131 гласа, а през 1992 г. срещу Джон Мейджър за него гласуваха 107 души.

Дали това е един и същ човек, или не, е трудно да се прецени поради спецификата на облеклото му, но по-важното е, че доверието в кофата му расте. Може би това се дължи на факта, че за първи път той излезе с политическа програма, дори манифест, отпечатан на личната му страница. По този начин лорд Бъкeтхед пое доста интересни и важни политически ангажименти към своите избиратели. Ето по-важните от тях:

  • Премахване на всички благороднически титли (освен неговата).
  • Цялостните покривала за глава да продължат да са законни, особено тези, които са свързани с кофи.
  • По отношение на Брекзит – да се направи референдум, на който да се реши дали да има втори референдум.
  • Мораториум до 2022 г. по отношение на изстрелването на град Бирмингам в космоса и превръщането му в космическа станция.
  • Легализиране на лова на ловци на лисици.
  • Национализация на певицата Адел.
  • Да се спре продаването на оръжия на Саудитска Арабия и да започне купуването на лазери от лорд Бъкетхед.
  • На всички да се раздават безплатни велосипеди, за да се понижат затлъстяването, трафика и кражбата на същите тези велосипеди.

armus-lord-buckethead-dab

Лордът има още много новаторски решения. Например  той предлага Англия да строи нови атомни подводници, но в същото време и да не ги строи, за да обърка враговете си. Или пък всеки кандидат за парламента да трябва да живее 5 години в бъдещия си парламентарен стол, за да се гарантира неговата уседналост.

Лорд Бъкетхед има и планове по отношение на образованието. Ако беше избран за министър-председател, той щеше да превърне всички начални училища (анг. – grammar schools) в лъчеви училища (анг. – gamma schools). Така той е сигурен, че ще се постигне по-добро заплащане за учителите, защото енергията се продава скъпо. Освен това те ще светят и ще привличат най-умните деца. Всеки ученик, който 3 пъти  наруши дисциплината, пък ще бъде изстрелван в открития космос, а на родителите му ще бъда давана кошница с плодове, с която да почерпят съседите си от скръб или радост (в зависимост от детето). Защото дисциплината за лорд Бъкетхед е много важна, както личи от предизборния му клип:

Кой знае, може би пък ако продължава така, лордът някой ден ще седне в креслото на министъра. Всъщност първообразът на лорд Бъкетхед е филмов – това е злодеят във филма „Хиперспейс“ от далечната 1984-а. „Хиперспейс“ е пародия на „Междузвездни войни“, а лорд Бъкетхед, който във филма изглежда точно като този от изборите, е комична версия на Дарт Вейдър.

Ако оставим шегата настрана обаче, няма как да не си дадем сметка, че в държави като Англия подобни майтапи се посрещат с усмивка и са нещо като традиция – твърди се, че поне трима души досега са нахлузвали кофата. А в нашите географски ширини същите тези палячовци говорят сериозно по телевизията, отделя им се предизборно време, някои дори получават субсидии или влизат в парламента. Достатъчно е да си спомним Митьо Пищова и неговите кебапчета или сръбския кандидат Бели Прелетачевич, който, издигнат от партията „Не си ял от сармите“, обещаваше да построи море в съседната ни държава и спечели 3% на последните избори.

От другата страна обаче, гледайки опулената физиономия на Тереза Май, докато ѝ се налага да дели един подиум с лорд Бъкетхед и по този начин да понесе поредното си политическо унижение, си мисля и нещо друго. Извън комизма и майтапа, лорд Бъкетхед е начин англичаните да напомнят на своите политици къде им е мястото. Да им напомнят, че не хората в парламента, а онези извън него в крайна сметка взимат решенията. Че, ако пожелаят, могат да ги пратят в историята за една нощ и да ги заменят с когото си поискат – дори и с космически лорд с кофа вместо глава.

от

публикувано на: 12/06/2017

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: