Бащата днес присъства на раждането

04/11/2016

18 мъже споделят какво е да присъстваш на раждането на детето си.

В съвременното общество човеците сме достатъчно еманципирани, за да не свеждаме жената единствено до детеродна единица, а на мъжа да гледаме като на спермодарител. В тази връзка съвсем логично е бащата да присъства по време на раждането на детето си и миналото несвършено време на глагола „раждам“ в 1 л., мн. ч. да не звучи странно.

Ние зачевахме (заедно).
Ние ходихме (заедно) на курсове и четяхме (заедно) литература.
Ние посещавахме (заедно) ултразвуковите изследвания.
Тя раждаше, а аз чаках пред родилната зала.
Ние (заедно) отглеждахме децата.

Мъжете във видеото, които раждат заедно с жените си, са с различни професии – архитекти, музиканти, зъболекари, програмисти, биолози, финансови директори и др., и споделят различен житейски опит и мироглед. Общото между тях е, че в емоционален план те търсят по-високо ниво на интимност в общуването с жената и изпитват потребност да анализират собственото си съзнание.

Мотивите им са разнообразни. Едни искат да бъдат опора на майката във всеки един момент или пък са любопитни да бъдат част от „раждането на една нова вселена“ (цитат по спомен). Други съвсем практично смятат, че тяхното присъствие автоматично елиминира евентуално грубо държане от страна на лекарския екип. Някои от тях вярват, че ако докоснат новороденото веднага след раждането му, връзката баща-дете е още по-силна. Всички те обаче са убедени, че биха присъствали и втори път на раждане.

Бащата днес“ е част от кампания, която цели да нормализира присъствието на бащата в родилните домове в България. Раждането е споделено семейно събитие, което помага и на двамата родители да встъпят уверено в живота с дете.

от

публикувано на: 04/11/2016

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: