Гъдулката на Ангел Добрев

17/10/2016

Бинар Live с Ангел Добрев и вокално-инструменталния състав „Гергьовден“.

Ангел Добрев е един от доайените в Оркестъра за народна музика на БНР. Роден в китното село Ямна (Етрополско), той израства в съприкосновение с природата и нейните музиканти – птиците в полите на Балкана. Неговият дядо го насърчава в изработката на първите му музикални инструменти-играчки и той много скоро става нетърпелив да свири на истински инструменти. След осмисляне кой точно инструмент да бъде избран, семейството се ориентира към гъдулката. С нея завършва фолклорното училище в Котел, а след това и Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив.

Ангел Добрев аранжор, композитор и продуцент. В Оркестъра за народна музика (ОНМ) е солист от 1982 г. Във фонда на БНР има над 300 авторски песни. Продуцира и издава няколко диска с авторска музика, като по-известните са “Гласовете на България” (2002), “Зебровица” (2005) и албума от 2016 г. „Открийте красотата на българската народна музика“е повод да поканим виртуозния изпълнител в Бинар Live. В новия албум се срещат утвърдени в годините имена във фолклорната ни култура, сред които Валя Балканска, Надка Караджова, Калинка Вълчева, Стайка Гьокова, Даниел Спасов, както и млади талантливи изпълнители, доказали вече своите способности като Николета Николова, Соня Чакърова, Нели Петкова, Мария Бинева, Ана Борисова и популярната поп певица Ивелина Балчева. Албумът съчетава традиция и съвременност, което Добрев е успял да постигне посредством своите аранжименти.

Част от песните в новия диск.

Share

×

Ангел Добре е и създател на уникалния учебник „Да свирим на гъдулка“ 1 и 2 част, с превод на английски език. Двата труда ще бъдат издадени съвсем скоро и включват авторски пиеси за гъдулка от събрания педагогически опит през годините му като преподавател. Учебникът разглежда проблеми, за които до този момент няма научни разработки. И за да дадем нагледна представа за неговия принос, в студиото авторът ни гостува със своя ученик – Мартин Владимиров.

Вокално-инструментален състав  "Гергьовден".
Вокално-инструментален състав „Гергьовден“.

Във втората част на предаването сме поканили и част от вокално-инструменталния състав „Гергьовден“ към народно читалище „Св. Георги Победоносец“, София с ръководителка и създателка Христина Начева-Петрова. Тя също има дълъг педагогически опит като преподавател по тамбура в СУ „Св. Климент Охридски“. Тази година съставът навършва точно 10 години от своето създаване и е носител на многобройни отличия от страната, Сърбия и Македония.

Още музика от нашите гости и стотици други изпълнители на българска народна музика само при нас – Космическата музика на България, музикален канал Фолклор – Бинар!

от

публикувано на: 17/10/2016

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: