Пловдив ще танцува с ONE DANCE WEEK 2016

05/10/2016

14329280_10153895829726966_79826440_o

Деветото издание на танцувалната седмица ще представи работата както на най-новите имена от света на съвременния танц, така и на световно известни компании, определящи тенденциите в сферата на изпълнителските изкуства. Тазгодишната селекция на фестивала включва хореографи и компании от САЩ, Канада, Швейцария, Испания, Корея, Тайван, Чехия и Франция, които ще демонстрират различията и многообразието на съвременния танц.

На 9 октомври програмата стартира с постмодернистичен полъх от нюйоркската компания Stephen Petronio. Проектът им BLOODLINES отдава почит на великите майстори на танца – Мърс Кънингам и Триша Браун, както и на бащата на поп арта Анди Уорхол.

На 13 октомври хореографът Ювал Пик, директор на Centre Chorégraphique de Rillieux-la-Pape, ще демонстрира любовта си към музиката на едни от пионерите на електронната сцена – култовата група Kraftwerk, както и танцувалните тенденции на романтизма в спектакъла ЕЛЕКТРИЧЕСКИ ПРИЯТЕЛИ?.

На 14 октомври двете корейски миниатюри на компания Goblin Party – ДУШЕВНО ПРОБОЖДАНЕ и СРАМЕЖЛИВОСТ – ще покажат нетрадиционния азиатски поглед към смъртта и нейното осъзнаване и преживяване, и ще разкажат за човешката самота в ерата на свръх-комуникациите. Гостуването на Goblin Party се случва в партньорство с Международния фестивал за хореография в Сеул.

Спектакълът КОЛЕКТИВНА ЗАГУБА НА ПАМЕТТА, дело на трима хореографи – Ленка Отова, артистичен директор на DOT504, Йозеф Фручек и Линда Капетанеа от компания RootLessRoot Company, ще представи динамични хореографски серии почти на ръба на опасността, в които физическата издръжливост и техническо умение са базови условия. Представлението изследва неуловимите аспекти на еволюцията на човешкото поведение. Гостуването на DOT504 се случва с подкрепата на Чешки център България и Министерство на културата на Чешката република.

ВСИЧКО ОТИВА ПО ДЯВОЛИТЕ, СКЪПА на канадския хореограф Фредерик Гравел ще представи един изтъкан от ирония портрет на съвременното американско общество и неговите порядки. Спектакълът  e предназначен да задоволи всички сетива. Освен танцьорите, на сцената се качват още Стефан Буше – мултиинструментален музикант, който създава истинска какофония, Дейв-Сейнт Пиер – „ужасното дете” на траш хореографията, и Никола Кантин – актьор, който черпи вдъхновение от клоунадата.

За първи път в България ще бъде представена и танцово-дигитална творба – спектакълът ВТОРО ТЯЛО – 360-градусова прожекция в реално време. Тайванската компания Anarchy Dance Theatre ще демонстрира последните достижения в сферата на дигиталните изкуства. Спектакълът ще бъде игран два пъти на 22 октомври с подкрепата на Министерството на културата на Тайван.

14339306_10153895829731966_425938999_o
Снимки от спектакъла ЕЛЕКТРИЧЕСКИ ПРИЯТЕЛИ? на хореографа Ювал Пик, директор на Национален хореографски център Рильо-Ла-Пап (Франция).

JINX 103 е танцов спектакъл, създаден специално за изпълнение в публични пространства. В него Йожеф Трефели и Габор Варга използват общия си артистичен език – вибриращи движения, пляскане и плесници, щракане на пръсти и забиване на пети – за да разкажат една удивителна история в танц от мълниеносни бързи движения с усукване и вплитане на крака, високи ритници и зашеметяващи скокове. JINX 103 ще бъде представен на 28 октомври на стълбите на Каменица, Пловдив. Представянето на спектакъла е част от „Dance connected – създаване на капацитет за укрепване и разнообразяване на българската съвременна танцова сцена“.

На 29 октомври компанията La Veronal, която се отличава с уникален език както на хореографско, така и на композиционно ниво, ще представи KOVA – ГЕОГРАФСКИ ИНСТРУМЕНТИ. Спектакълът е резултат от дългогодишните търсения на хореографа Маркос Морау, който се опитва да „разомагьоса“ мистериозната география на човешкото тяло. Той разработва нов код на движенията и го кръщава KOVA. Представлението е с подкрепата на посолството на Кралство Испания в България, Институт Сервантес София и Национален институт за изпълнителски изкуства и музика Испания (INAEM).

Фестивалът ще завърши на 30 октомври със спектакъла НАГОРЕ на хореографите Йожеф Трефели и Майк Уинтър. НАГОРЕ е истинско физическо предизвикателство за шестимата изпълнители, които ползват динамичен речник на движенията. Представянето на  НАГОРЕ е част от „Dance connected – създаване на капацитет за укрепване и разнообразяване на българската съвременна танцова сцена“.

По време на фестивала ще се проведат различни тематични работилници и ще се прожектират филми. Следи всичко на http://onedanceweek.com/program/.

от

публикувано на: 05/10/2016

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: