Фестивалът „Нощ/Пловдив“ – по-амбициозен от всякога

20/09/2016

И тази година в края на септември по магистрала „Тракия“ ще е натоварено. Причината е Нощта на музеите и галериите, която ще завладее Пловдив на 23 и 24 септември. Събитието с официално име „Нощ/Пловдив“ се организира от фондация „Отворени изкуства“ с подкрепата на Фондация „Америка за България“ и Община Пловдив. През последните дванадесет години „Нощта“ се утвърди като един от най-големите притегателни центрове за онези, които търсят концентрирани културни събития и забавление.

В рамките само на ден-два в Пловдив се стичат хора буквално от цяла България. Голяма част от тях са водени от интерес към множеството събития, които се предлагат на едно място в рамките на толкова кратък период от време, а други просто са понесени на вълната на социалния феномен, в който се превърна „Нощта на музеите“.

Тази година всичко ще започне по-рано – още на 21 септември, когато в рамките на два дни ще се проведе Creative Media Workshop. Работилницата ще събере на едно място специалисти и любители на новите технологии. В нея участниците ще могат да експериментират с различни интерактивни инструменти, да обменят опит с професионалисти в областта като Барак Корен и Петко Танчев, както и да станат част от създаването на инсталации, аудиовизуални проекти и креативни апликации. Освен нови знания и опит, идеите на участниците ще бъдат включени в специализирана изложба в същинската част на фестивала.

Организаторите са си поставили амбициозната задача дори да разширят мащабите на събитието. В рамките на две денонощия „Нощта“ ще предложи разнообразна програма с над 140 събития на над 70 места в целия град. Наред с традиционните програми „Музеи и галерии“, „Култура и клуб“, „Град и публични пространства“ и „Малката нощ“ фестивалът ще включи и специалната програма „Отворени изкуства“. Списък с всички планирани събития, както и подробности около тях можете да намерите тук.

В направлението за театър впечатление прави премиерната за България прожекция на постановката „Хамлет“. Автор и селекционер на кино програмата „Нощта е кино“ е режисьорът Майя Виткова, чийто дългометражен дебют „Виктория“ беше селектиран за фестивала „Сънданс“ през 2014 г.

Литературата среща театъра в проекта на Стефан Иванов и Станислав КертиковПоети срещу актьори“, също част от специалната програма „Отворени изкуства“. Танцът пък среща България с Корея в иновативния проект Common Ground на Театър „АТОМ“ и Проект UNIT 828384 в „Малката Базилика“. Проектът „Цветът на Космоса“ на френския художник Максим Бондю и куратора Емил Урумов е продължение на миналогодишното им участие в Нощта.

Нощта традиционно открива нови пространства за култура, а тази година и ги създава: едно от тях е мобилна сцена на открито – FLUCA Австрийски културен павилион. Основната цел на куратора на проекта Урсула Мария Пробст, австрийското архитектурно студио Тat Оrt и местните архитекти от Студио Дуо е да превърнат един карго контейнер в отворена платформа за голям брой публични събития, като в същото време запазват основното му качество на мобилна и компактна пространствена цялост.

Сред богатата палитра от събития изпъква също и проект „Огледалото“, който обединява експозиции в изложбените пространства на Балабановата къща, Къща мексиканско изкуство и Къща Хиндлиян. Ще бъдат предлагани и кураторски турове из експозициите, разположени в залите и дворовете на Стария Пловдив, както и дискусии с автори и участници в „Огледалото“.

Естествено, повечето музеи и галерии в града ще бъдат достъпни за посетители и през двете фестивални вечери. А голямата изненада е официалното парти на Нощта на 23 септември, на което специален музикален гост е не кой да е, а световно известният австрийски DJ Петер Крудер.

Така че, запазете Нощта, Пловдив ви очаква!

от

публикувано на: 20/09/2016

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: