Бинар показва Ratio

08/09/2016

Всевиждащо око на Бинар представя един от малкото форуми за популярна наука в България – „Ratio“, на живо за всички, които нямат възможност да бъдат на място.

През последните месеци организаторите правят събитията “Skeptics in the Pub” и забелязват, че най-ценен в тях е директният достъп до лекторите – възможността публиката да е по-близо и да задава своите въпроси. Затова решават да използват тази свободна обстановка и за по-голямо събитие от серията Ratio и така се ражда Ratio: Отблизо.

Морис Гринберг

Доц. Морис Гринберг за рационалните решения

Доцент Морис Гринберг ще отговори на въпроса “Добри ли са рационалните решения?”. Рационалността се изразява в способността на хората да анализират и определят ясно предпоставките и целите на своите решения, да мислят логично и да правят най-добрите за тях избори. Дали обаче “рационалните” решения са възможни винаги и имат ли алтернатива? Този въпрос ще бъде дискутиран в светлината на теорията на игрите и съвременните представи за това как хората взимат решения.

Доц. Морис Гринберг е преподавател по когнитивна наука в Нов български университет. Д-р Гринберг е ядрен физик по образование, но академичните му интереси в сферата на когнитивната психология го насочват към въпросите за социалните дилеми и сътрудничеството.

Кирил Русев за храненето

Кирил Русев, дебютант на сцената на Ratio, ще говори за науката и митовете за храненето. Трябва ли да се храним като първобитни хора, за да бъдем здрави в съвременния свят? Угояват ли ни въглехидратите? Има ли място за месо в едно здравословно меню? Темата включва някои от най-популярните днес хранителни режими, включително вегетарианство, нисковъглехидратни диети и палео-хранене.

bojilov

Д-р Владимир Божилов за екзопланетите

Вперили замечтан поглед към Космоса от нашата „бледа синя точица“, Земята, вече сме открили хиляди нови светове около далечните звезди. Някои от тези планети са твърде различни от нашия дом, други може би ще бъдат идеален избор за космическите туристи на бъдещето. А някои може би крият тайната на произхода на живота.

Д-р Владимир Божилов е преподавател в катедра „Астрономия“ на Физическия факултет на Софийски университет, главен редактор на сп. „ВВС ЗНАНИЕ“ и лектор в планетариума на Детски научен център „Музейко“. Той е активен популяризатор на науката и редовен лектор на Софийския фестивал на науката, Европейска нощ на учените и други. Печелил е второ място в конкурса за комуникация на наука „Лаборатория за слава FameLab“ 2010 и първа награда в международното му издание „Hall of FameLab“ 2014 в Лондон, Великобритания. Участвал е в реализацията на популярното тв-шоу за наука „Красива наука“, чест гост е в радио и телевизионни предавания, където разказва на достъпен език най-новите открития от областта на Космоса. Съавтор е на книгата „Живот и Вселена“ и автор на повече от 20 научни и над 50 популярни публикации.

Дискусионен панел

След края на презентациите ще дойде ред на дискусионен панел с въпроси от публиката – специална система за онлайн-гласуване ще открои най-интересните теми, които да получат отговор на сцената. След края на панела всеки ще може лично да коментира въпросите с лекторите в свободен разговор.

На 11 септември от 17:00 часа в клуб Терминал 1Влади Божилов, Морис Гринберг и Кирил Русев ще ни дадат теми за размисъл с три презентации, които да обсъдим на по бира в почивките. Ще можете да зададете всички свои въпроси – на сцената по време на дискусионния панел или лично след неговия край. Входът е свободен.

от

публикувано на: 08/09/2016

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: