Ленард Коен – един необикновен живот

06/09/2016

koen2

С какво Ленард Коен се отличава от Дилън, Маккартни, Ленън, от поезията в песните на Доорс, музиката на фолкизпълнителите, защо този елегантно облечен поет с китара остава завинаги различен? Много въпроси и един път към отговорите през биографичната книга „Ленард Коен – един необикновен живот“.

Авторът – Антъни Ренълдс, е писател-биограф, с три книги за музиканти, като самият той е изкушен от поезията, има стихосбирка. Затова не е учудващо, че се захваща детайлно с Коен – един от най-значимите съвременни поети, извън времето и мястото, свързал по неповторим начин творчеството си с музиката. Може би най-точното определение за работата на биографа е хроникьор на Коеновата личност с близо 50 годишна авторска история.

Ренълдс напълно безпристрастно, което не е често срещано явление при писането на биографии, разглежда човека Коен и неговия път от еврейските корени, пренесени в Монреал, през писателството, оформянето му като поет, издаването на поезия и роман, стъпването на „преклонна“ 30-годишна възраст в музикалния бизнес, търсенето на успокоение в религии, дзен будизма, любовните и личните разпади.

Разбира се, че се потапяме и във времето, самата биография черпи материал от десетки нови интервюта със стари и нови членове на Коеновата група, с негови делови партньори, издатели, приятели, страстни почитатели, продуценти, врагове и спътници.

Книгата започва с интензивен разказ от 2009 и турнето-завръщане на 75-годишния Коен. По-точно вечерта, единствената вечер, в която му прилошава на сцената след 40 години изпълнения. Биографът присъствал именно на този концерт, отново разбира, че Коен е най-вече оцеляващ играч.

След това биографията разплита множество възли в живота на канадеца, зорко проследява всичките му израствания и срутвания, но винаги с идеята, че този джентълмен еволюира  човешки и духовно, превръщайки се в пример и пристан за мнозина лутащи се.

Става ни ясно влиянието на семейството му, ранната, но сякаш предопределена смърт на баща му, ветеран от войната, силната и емоционална връзка с майка му – Маша, която е родом от Литва. В последствие изборът да се откаже от семейния бизнес и да поеме живота на пишещ  бохем. Проследяваме и потапянето в музикалната среда, където е посрещнат като не много добър певец, но изтънчен текстописец. Четем и за първите му концертни участия, включително и в психиатрични клиники.

Разкриват се и промените в личността му, учестеното търсене на себе си, дори с цената на попадене във военни действия. Откриването на собственото място – остров Хидра и на жените, които ще станат част от него самия.

Хидра всъщност е червената нишка в живота на Коен, малкият гръцки остров ще носи покой и убежище през годините.

Биографът описва всички перипетии около създаването на албумите му, като например „Death of A Ladies Man“ и съвместната му работа със свръх ексцентричния музикален продуцент Фил Спектър и за закономерно последвалия провал.

Турнетата, които му дават незабравим поглед върху света и създаването на емблематични песни, които се превръщат в химни на човечеството като „Алилуя“.

Ето че и гласът му се променя, вече идва от диафрагмата, по-дълбок и басов. През годините Ленард се оттегля и се завръща, когато има какво да каже.

Подробно е описано и оттеглянето на Коен в манастир и появата на монаха Джикан – Мълчаливия през 1996 година. Опитът да пребори вечната спътница – депресията. Равносметката от дългогодишния престой, че няма място, което може да го спаси и той отново с избистрен ум  хваща в ръце живота, такъв какъвто се опитва да го живее, без хапчета, алкохол, дори на моменти без цигари и други патерици.

Следва отново музика и работа – неизменен труд. Блъска го и още нещо, което не го сломява като човек и артист, а именно кражбата от страна на неговата доверена мениджърка в размер на 5 милиона долара. На 70 той е окраден, останал с минимални за една звезда средства, той отново е спокоен, казва, че се храни редовно, има покрив над главата му, децата му са самостоятелни. Той, разбира се, завежда дело и следват дълги съдебни битки с неясен резултат.

Но е ясно как ще продължи – с едно грандиозно завръщане и подкрепата на обещаващ млад продуцент, почитател на Коен, която осигурява всичко необходимо за турнето през 2008-2009. То възстановява всички загуби и дава на Коен полагаемото му се място и признание на музикална легенда по целия свят.

Този биографичен разказ носи едно осезаемо усещане и това е чувството за истина. Всъщност това е, и което Коен постига с талантливия си творчески път… А ние го следваме до днес!

от

публикувано на: 06/09/2016

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: