Запознайте се – WWW, това е Линукс!

24/08/2016

linux

Името ѝ е WorldWideWeb и е само на 25 години. Знае всичко, умна е. Но не чак толкова – всеки я използва. 25-годишно момиче, което всеки ден е докосвано от милиарди ръце. Дори днес, на рождения си ден. Баща ѝ, Тим Бърнърс-Лий, мечтаеше WWW, както я наричаше на галено, да е момче, искаше да е военен лидер, да бъде едва ли не неизвестната величина в уравнението, което ще промени крайния резултат в полза на САЩ. Но уви… Тя си има далечен роднина HTML, който се оказва много зависим от WWW, все пак, голямата сестра, която не е големият брат според Оруел. А не е ли?

Името му е Линукс и също е на 25. Всъщност почти – ще ги навърши на 25 август 2016 година. От малък беше обвиняван, че е различен от общоприетото и повечето околни не го възприемат. Държал се нормално само пред и сред определени хора – програмисти, уебдизайнери, общо взето, все тесни специалисти, но не и с „обикновените хора“.

Възможно ли е между тях двамата да се случи нещо? Дългогодишният и логичен флирт на WWW с Уиндоус (дори с една буква им започват имената – Windows, нали) никога не е спирал. Но защо г-н Линукс е по-добър от съперника си? Линукс е фрийленсър – не е част от голяма корпорация и сякаш не работи пряко за някой началник, други работят за него и така той става по-добър. Има нещо хипстърско в него – различен е, алтернатива е на негласния любимец Уиндоус. Много хипстъри носят тениски с елени. Е, Линукс има тениска с пингвин.

Важно е да споменем: Линукс има дете, прекрасно малко момиченце, цветно и усмихнато, на име Убунту. Хубава, жизнерадостна и сякаш всички я харесват. А според някои местни медии негово друго дете е Усу – съвсем малко детенце, момче, пеленаче, което еродено и живее тук, в България.

Последно: бракът е остаряла институция. Може би WWW все пак ще се омъжи за Уиндоус, но ще има прекрасна връзка с Линукс. След това всички ще бъдем щастливи – не само те, не само ние, а светът per se. А после ще се появи нов герой, който ще промени всичко. Нов герой. Всичко.

от

публикувано на: 24/08/2016

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: