Боклукът за едни е колекция за други

19/08/2016

main

Тамагочита, кукли Фърби, играчки от бонбони Pez, музикални инструменти, картини, спортни екипи… Не, не става дума за пазар на стари стоки, а за вещи, които някой е изхвърлил, а друг прилежно е събирал в продължение на години. Вторият някой е Нелсън Молина – пенсиониран работник от Отдела по чистотата в Източен Харлем, Ню Йорк.

По-голямата част от сградата, където се намира впечатляващата му колекция, е зарината от несортирани боклуци и е удобно пригодена, така че боклукчийските камиони да разтоварват бързо нови и нови партиди. На втория етаж обаче г-н Молина е събрал и подредил старателно по видове своите съкровища. Сега и ние можем да надникнем какво е отделил той от общата маса вече ненужни някому предмети.

image1

Музикалният кът е скромен, но пък впечатляващ. Освен големия плакат ма Майкъл Джексън, можем да видим и няколко повече от прилични инструмента – съвсем истински Fender Stratocaster, реплика на Gibson SG, както и две бас-китари.

image2

„Живото изкуство не възпроизвежда миналото; то го продължава“ – думите са на самия Роден. За жалост, уважението на мнозина към изкуството намалява прогресивно. Редовно можем да видим картини, оставени до кофи за боклук или директно захвърлени в тях. Това, разбира се, важи за статуи, пластики, предмети от интериорния дизайн, изискани тоалети, аксесоари и какво ли още не. Молина признава, че няма префинен вкус спрямо кунста, но все пак подбира внимателно предметите за колекцията си и е събрал сериозна бройка.

image3

Дори Супермен не е достатъчно супер за някои хора. Молина твърди, че това е една от най-изхвърляните играчки, откакто той събира колекцията си. Явно възраждането на героя около „Човекът от стомана“, „Батман срещу Супермен“ и предстоящата „Лигата на справедливостта“ не помага…

image4

Специалистите твърдят, че е хубаво човек да отглежда растения в дома си. Онова за кислорода е ясно, но освен че стопанинът се научава на грижа (ако преди това не е имал какъвто и да било домашен любимец), е доказано колко е полезно погледът да попада често на съвсем истински нюанс на зеленото.

Е, да, но мнозина явно не са на това мнение – според данни от 2015 г. по целия свят всяка година хора изхвърлят по няколко милиона растения, отглеждани преди това в саксии. Колекционерът от Харлем искрено се терзае, че не може да обиколи навсякъде, да събере и да се грижи за всички изоставени „зелени живинки“ (така ги нарича той), но е отделил голям кът именно за целта, като поливането и отстраняването на малки плевели е негова първа грижа всяка сутрин.

image5

Отношението към жените, които се занимават (полу)професионално с културизъм е много противоречиво от самото навлизане на дамите в този привидно изцяло мъжки спорт. Представители и на двата пола редовно заявяват, че така женската фигура губи своя финес, елегантността и крехкостта й изцяло изчезват, като на тяхно място идват огромните мускули и грубата сила. Други пък смятат това за изключително естетично и дори привлекателно.

И в двата случая обаче е повече от странно дами, които са спечелили статуетки като награди в престижни състезания по културизъм, с лека (или по-скоро доста здрава!) ръка да захвърлят знаковите си отличия на боклука. Факт е обаче, че Молина има колекция и от такива предмети, а някои от тях са наистина впечатляващи.

image6

По цял свят Коледа е смятана за един от най-позитивните семейни празници дори сред агностиците. Хубава вечеря, събиране с роднини и, разбира се, огромна радост за децата, които очакват белобрадия старец да ги зарадва с подаръци. След празника обаче елхата често бива изхвърлена небрежно (освен ако не е взета в огромна саксия и засадена след това – препоръчваме ви този вариант), украсите, а заедно с тях целия Коледен дух са прибрани в някой шкаф до следващата зима. Но много семейства решават, че е по-лесно всичко това да бъде изхвърлено, а след година отново да се купуват всякакви дреболии, чиято цел уж е да добавят към празничното настроение.

image7

Ако пък се замислите, ще установите, че имате някое чекмедже, шкаф или поне огромен албум с пожълтели снимки на свои прабаби и прапрадядовци. Всеки понякога изпитва моментен импулс да се отърве от такива фотографии, но все пак продължава да ги пази. А други ги изхвърлят. Молина признава, че, разбира се, няма представа кои са хората на стотиците снимки, които е събрал, но някак винаги му става тъжно, че техни следовници са решили буквално да изхвърлят миналото си в кофата за боклук.

Макар и достъпът до колекцията на Нелсън Молина да е съвсем безплатен, няма начин да я разгледате, без предварително да се запишете на този мейл: tours@dsny.nyc.gov. Ако случайно отскачате до Харлем, не пропускайте тази своего рода изложба от вещи, които някой е изхвърлил от живота си.

по atlasobscura.com

от

публикувано на: 19/08/2016

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: