Ще живеят ли внуците ни на Марс?

12/08/2016

Възможно ли е скоро хора да стъпят на Марс? Възможно ли е децата или внуците ни да колонизират Червената планета? Според Стивън Петранек това не само е възможно, но съвсем скоро ще се случи.

Стивън е от онези хора, които сме свикнали да наричаме визионери и дори мечтатели. Редакторът на „Брейктру Технолоджи Алърт“ (Breakthrough Technology Alert) обаче не само мечтае, а и има сериозно количество данни, с които да подкрепи думите си.

Преди всичко, твърди Петранек, откривателството е кодирано в ДНК-то ни още от времето, когато предците ни са напуснали Африка, за да заселят и най-свирепите места на Земята. Този нагон рано или късно ще ни поведе далеч от планетата ни. Според Петранек, това е естественото развитие на човечеството като цивилизация.

Освен любопитни факти около естеството на Марс като планета, той излага и множество нестандартни  научни теории за това как точно ще се колонизира съседната планета. За това как ще оцеляваме там, как ще си осигуряваме вода, атмосфера, храна и всичко останало, което е нужно за поддържането на живот. А най-важното е, че огромна част от тези технологии вече са налични и се използват тук на Земята.

Всичко това не са научнофантастични измислици, а ядрото на работен план година по година, който вече отдавна е в ход. НАСА планират да изпратят човек на Марс до 2040 г., но според Петранек инженерният магнат и генерален директор на програмата „Спейс Екс“ и компанията „Тесла Моторс“ Илън Мъск може да го осъществи до 2027 г.

Независимо от това когато точно ще се случи, перспективата Марс да бъде заселен променя по много важен начин това как ние, хората гледаме на себе си като вид. Възможността да колонизираме нови светове, пък били те и в нашата слънчева система, означава, че човечеството няма да изчезне заради неминуемите промени, които ще сполетят нашата планета. Ако наистина някой ден хора заживеят на Марс, това ще означава, че човечеството се е превърнало в междупланетарен вид, а пред една такава цивилизация ограничения няма и всичко е въпрос на време.

от

публикувано на: 12/08/2016

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: