Шантави сериали, които не бива да пропускате

29/07/2016

Seriali

Летният сезон е кошмарът на всеки киноман. Сушата откъм качествени неща за гледане в момента е свирепа, a есенното спасение – далече. Това е особено тежко за хората, които трудно преглъщат беззъбите забавления-ширпотреба от типа „за баба, внуче и куче“.

В такива моменти на помощ идват сериалите. При тях обаче човек никога не знае на какви пачи яйца ще се насади и е възможно изведнъж да си даде сметка, че е инвестирал часове в нещо, което след третия епизод би накарало дори и Али Реза да въздъхне: „lo6o mi e”.

С тези пет  мини сериала, които може и да са минали под киноманския ви радар, положението няма да е такова. Освен чисто зрителското удоволствие, което ще получите от тях, имайте предвид, че четири от изброените са мини серии, което означава, че започват и свършват в рамките на десетина епизода и няма да ви се наложи да ги превръщате в част от живота си за следващите 10 години.

Записки на младия лекар

Черна комедия, в която са замесени Михаил Булгаков, Джон Хам и Даниъл Радклиф. Едва ли кратката телевизионна поредица има нужда от повече реклама, но все пак…

Сериалът е адаптация на ранния сборник с разкази на руския писател „Записки на младия лекар“ и е уловил всичко онова, което превръща Булгаков в един от най-значимите писатели на 20-и век. Налице е мрачното чувство за хумор, социалната сатира и неповторимата атмосфера. Радклиф и Хам влизат в ролите съответно на младия и неопитен лекар Булгаков и на вече възрастния, преборил се със зависимостта към морфина, писател Булгаков. Най-шантавото е, че двете проекции на личността на писателя обитават едно и също време и пространство, вследствие на което сами (или по-скоро сам) се поставят в нелепи и изключително забавни ситуации.

„Записки на младия лекар“ успява по оригинален начин да предаде живота по време на Октомврийската революция в една руска болнична станция, забутаната накрай света, като в същото време ще ви изуми и разсмее. Ще научите и за разнообразните приложения от битов и личен характер на един тъп трион за ампутации.

Карнавал

„Карнавал“ не е кой знае колко нов, но въпреки това е изключителна мелачка. Най-голямата му гордост е широкото разпространената заблуда, че негов създател е Дейвид Линч. Това не е вярно – сериалът е дело на Даниел Кнауф, но епизодите до голяма степен са в духа и естетиката на Линч, дори участват някои от неговите любими актьори.

„Карнавал“ се оказа прекалено странен за американската публика и бе прекратен след втория си сезон, но това не бива да ви отказва, а тъкмо напротив. Сериалът е прашна и увлекателна история за това как един пътуващ американски цирк от средата на миналия век попада в сърцето на битката между вечното добро и непобедимото зло.

Едно е сигурно – докато чакате продължението на „Туйн Пийкс“, този шантав карнавал може да е чудесният заместител.

В капан

След като разбрахме, че исландците могат да играят футбол, дойде ред да се убедим, че са майстори и на сериалите. „В капан“ е класическа кримка в стил Агата Кристи, която, вместо на живописен остров, ще ви пренесе замръзнал такъв. Сериалът е на доста високо ниво що се касае до сюжет, актьорска игра и актуалност на тематиката, но най-голямото му достойнство си остава че потапя зрителите си в суровия и странен свят на Исландия. Специфичните особеност на произведението са в това, че всички в него непрекъснато пият кафе, а главният герои е с размерите и лицевото окосмяване на мечка гризли.

Ривър

Главната роля в този изключително оригинален, но в същото време недооценен английски мини сериал, изпълнява Стелан Скарсгард. Шведската звезда се превъплъщава в саможивия, циничен и изключително харизматичен детектив Ривър, който трябва да разплете убийството на своята дългогодишна партньорка. Това, което слага нужната щипка сол в сериала, е, че героят на Скарсгард не е съвсем с всичкия си и от време на време вижда по някой и друг мъртвец. „Ривър“ е смесица между здрава кримка и интелигента психария, която държи в напрежение до последния момент.

Странни неща

Тук вече нещата стават сериозни – „Странни неща“, по мое скромно мнение, е бижуто на 2016 г.; няма „Игри на тронове“, няма ала-бала. Сериалът ни връща към вече далечната 1982 г. и предлага на зрителите си лепкава атмосфера и здрава мистерия. Актьорският състав, събран около звездното присъствие не Уинона Райдър, се справя блестящо, а като се има предвид, че голяма част от действащите лица са деца, това е наистина забележително.

Не се заблуждавайте обаче, „Странни неща“ е изпълнен с напрежение и на места е доста страшничък, особено когато Деморгоргонът се появи. Не стига това, ами е пълен с хумор, попкултурни препратни и намигвания към зрителя. Има откровени и явни заигравки с група Клаш, Стивън Кинг, „Челюсти“ и настолната играя „Подземия и дракони“, но в осемте епизода са скрити още много „кукички“, които истинските фенове на жанровото изкуство няма как да пропуснат.

от

публикувано на: 29/07/2016

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: