Ако си в Рио – не само за Олимпиадата

27/07/2016

BaiedeRioDeJaneiro-Bresil

Бразилия е една необикновено красива и многолика страна, мечтана дестинация за милиони хора по света. Успях да я посетя преди две години по време на Карнавала и да остана един месец в щата Сао Паоло и Рио де Жанейро. Колкото и величествена да е природата и атмосферата в Рио, хубаво е да сте наясно с някои неписани правила за сигурност. Защото там светът отчетливо е разделен на бедни и богати. Вие като турист в очите на хората от фавелите сте обект, движещ се обект, който може да стане жертва на какво ли не.

По улиците

Първо и основно правило – не ходете сам, а в група. Заминете организирано или бъдете с хора, които много добре познават града. Всякакви други експерименти ще ви хвърлят в излишни приключения. Самостоятелните разходки не са добра идея, освен ако не искате да усетите филма „Градът на Бога“ отвътре.

Градска екипировка

Друго важно условие за добро прекарване е да не носите големи чанти и всякакви ценни неща или изглеждащи като такива по себе си. Голямата чанта лесно се дърпа, а заради други дрънкулки може сериозно да пострадате. Също така скъпи техники, които да висят по вас, не са препоръчителни.

Ами сега накъде?

Ако пътувате с кола, какъвто беше моят случай, винаги заключвайте по време на движение, защото светофарите са идеално място за разтоварване. Не отваряйте прозорците си по време на задръстване.

Винаги бъдете абсолютно наясно къде отивате. Подгответе се самостоятелно, има всякакви начини – цифрови и аналогови. Спиране и разпитване на място, колкото и симпатични да изглеждат хората, може да доведе до ситуации с неясен край.

В големи тълпи е добре да се движите отново в група, не тръгвайте никъде с напълно непознати, погълнати от еуфория или нещо друго.

Какво да подготвя?

Разбира се, основното туристическо правило да не носите големи суми пари със себе си, важи с пълна сила. Оставете си задграничния паспорт в хотела и разполагайте с втори документ за самоличност – лична карта.

От пети юли в града влиза в сила и олимпийският план за сигурност. Но последните новини от Рио не звучат обнадеждаващо, затова вие направете всичко, което зависи от вас, за да сте в безопасност и да изкарате добре дните си там. 

от

публикувано на: 27/07/2016

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: