Тенисът – честна игра

22/07/2016


В навечерието на Олимпийските игри всички говорят за спортните ценности като равенство между участниците, коректност, феърплей. И така трябва да бъде не само преди такива състезания, а по принцип, защото все пак спортът е преди всичко удоволствие. Удоволствие, което допринася за здравето, доброто настроение и възпитанието на хората.

В този олимпийски дух Българската федерация по тенис даде ход на инициативата си „Честна игра – играй по правилата“. Кампания, която има поучителен характер най-вече сред най-малките, които правят първите си стъпки на корта. Наред с основните удари и елементи като форхенд, бекхенд, воле и сервис, те трябва да разберат, че феърплеят и уважението към съперника са също основополагащи.

Неведнъж сме ставали свидетели на откровено грозни сцени в по-малки турнири, в които някои от участниците изливат нервите си върху съдиите или върху съперника. Пререкания, неуважение, грозни думи от трибуните – всичко това няма място в тениса. Никога не е имало и няма да има.

Всички малки тенисисти и тенисистки си мечтаят един ден да постигнат успехите на Григор Димитров и Цветана Пиронкова, благодарение на които този спорт пожъна голям успех сред младите и подрастващите през последните години у нас. Но освен упорити тренировки, себераздаване и много труд, са необходими феърплей, уважение и възпитание. Защото тези неща ще останат дори в един момент, когато малките ентусиасти преценят, че няма да се занимават професионално с тенис и ще се насочат към други сфери на живота. А там доброто поведение и уважението също се ценят.

И децата, които се подготвят и тренират в Националния тенис център в сърцето на Борисовата градина в София, застанаха пред камерата, за да кажат какво означава за тях честна игра. Отговорите им – във видео материала, реализиран от Българската федерация.

от

публикувано на: 22/07/2016

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: