Италия – Германия в 10 песни

02/07/2016

Italia_2016

Време е за Германия – Италия, или организираните и креативни италиански футболисти срещу силата и техниката на световните шампиони. Германците са по-силни от Испания, която момчетата на Антонио Конте елиминираха на осминафинал, но те са готови отново да правят необикновени неща и да използват хитростта си.

И след като немският „Билд“ намери 7 причини, заради които Германия ще спечели четвъртфинала от Евро 2016 в Бордо (днес, 2-и юли от 22:00 ч. б.в.), „отговорът“ на италианския „Гадзета дело Спорт“ бе „музикален“, в смисъл, че от редакцията на всекидневника са подбрали няколко парчета, събрани в специален плейлист, за да илюстрират футболната битка.

1. „Azzurro“, Адриано Челентано

„Син е следобеда, прекалено син е за мен“, пее Адриано Челентано, като няма как тази песен да не е под №1 в списъка, след като синият е основният цвят на фланелките на Италия.

2. „Another Brick In The Wall“, Пинк Флойд

Класическият хит на Пинк Флойд в чест на стоманената защита на Италия.

3. „La Solitudine“, Лаура Паузини

„Самотата“ на вратаря, капитанa Джиджи Буфон. Сам пред хиляди хора, концентриран и уникален. Готов да мотивира допълнително съотборниците си както никой друг в своето поле на самота. И който умее да бъде сам, всъщност никога не е сам.

4. „Добрият, лошият и злият“, Енио Мориконе

Саундтракът на носителя на „Оскар“ Енио Мориконе е перфектен да илюстрира защитниците на Италия – Андреа Бардзали („Добрия“), Джорджо Киелини („Лошия“) и Леонардо Бонучи („Злия“). Или казано по друг начин, италианските „Гадни копелета“, за да използваме филм и на Куентин Тарантино.

5. „Che Centrattacco“, Quartetto Cetra

Усмивки в бяло и черно с историческата група „Куартето Четра“. И всъщност каква халфова линия (игра на думи с името на песента)! Ако не играе Де Роси, там е Стураро и Пароло играе по крилото… Всички италианци влизат в ролята на селекционери и всеки си прави своя стартов състав. Странното на италианската халфова линия е, че липсва таланта, но всеки един от играчите е готов да се жертва в името на другия до него. Форца!

6. „Ламбада“, Каома

Посветено на Едер и на Грациано Пеле, първият от бразилски произход, а вторият отличен танцьор (на 11 години печели конкурс по латино танци заедно със своята сестра Фабиана). Странната нападателна двойка, която се формира в „Сампдория“ в Серия В, е вдъхновена и убедителна. И ламбадата ги обединява…

7. „Ci Vuole Un Fisico Bestiale“, Лука Карбони

Да, ще се иска яка физика, каквото означава заглавието нa тази песен в буквален превод. Яка физика, за да се надиграят германците, но Италия си има своя Джакериньо (умалително от Емануеле Джакерини, който е нисичък, но изключително повратлив и техничен). Отбор, който играе наизуст. И въпреки превъзходството си от физическа гледна точка, Германия се страхува от Италия, това е ясно.

8. „La Leva Calcistica del’68“, Франческо де Грегори

„Нино, не се страхувай да биеш дузпа/Не от тези детайли се оценяват качествата на един футболист… “ пее Франческо Де Грегори (но не казвайте това на Лео Меси!). Надявайки се, че Италия ще избегне лотарията на дузпите…

9. „Heroes“, Дейвид Боуи

https://youtu.be/jBuwC4VJi50

Парчето на Дейвид Боуи дава страхотен импулс: „Можем да бъдем герои, завинаги и завинаги“!

10. „Figli Delle Stelle“, Алан Соренти

Да се случва, каквото ще се случва, този национален отбор на Италия има смелост и се раздава. И всъщност е едно огледало на една скрита Италия. И заради това се харесва. Това е отбор, който има своите ценности. „Ние сме синове на звездите/синове на обкръжаващата ни нощ/Ние сме синове на звездите/Няма да се спрем за нищо на света/Ние сме синове на звездите/Без история и без възраст сме герои в една мечта/Ние тази нощ сме синове на звездите/Ще се срещнем, за да не се загубим във времето…“, се пее в този италиански шлагер.

от

публикувано на: 02/07/2016

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: