Живот и смърт с фюрера

06/07/2020

Ева Анна Паула Хитлер е дългогодишната спътница на Адолф Хитлер и негова съпруга за по-малко от 40 часа. Десетилетия след смъртта си Браун остава обгърната в мистерия фигура. Родена е в баварско семейство от средната класа и завършва Института за млади жени католички. През 1929 г. тя е назначена като продавачка и модел в магазина на Хайнрих Хофман, фотографа на Хитлер, и по този начин се запознава със самият Фюрер. Първата им среща е през 1929-а, тя е едва на 17 години, и както обикновено работи в студиото, когато се среща с клиент, който се представя като „хер Волф“. По-късно същият ден тя разбира, че това е Адолф Хитлер. Въпреки че тя е 23 години по-млада, преди да си тръгне пъха една бележка в неговия джоб. Никой не знае какво пише на нея, но това поставя началота на тяхната връзка.

Да обичаш Хитлер

По това време Хитлер живее с племенницата си Гели Раубал в Мюнхен. На 18 септември 1931 г. Раубал е намерена мъртва с огнестрелна рана в апартамента, очевидно самоубийство с пистолета на Хитлер, докато той е в Нюнберг. В медиите тръгват слухове за физическа злоупотреба и евентуална сексуална връзка. Историкът Иън Кершоу твърди, че „поведението на Хитлер спрямо Гели има всички черти на силна, скрита сексуална зависимост“. След смъртта на Гели, той изпада в депресия и започва все по-често да се вижда с Браун. Самата тя прави опит за самоубийство на 11 август 1932 г., като стреля в гърдите си с пистолета на баща си. Историците смятат, че опитът не е сериозен, по-скоро се опитва да привлече вниманието на Хитлер.

 

След оздравяването на Браун Хитлер става по-отдаден към нея и към края на 1932 г. те вече са любовници. Често нощува в апартамента му в Мюнхен, когато той е в града. В началото на 1933 г. тя започва работа като фотограф на Хофман. Тази позиция ѝ позволява да пътува – придружена от Хофман – с обкръжението на Хитлер като фотограф на нацистката партия. Според фрагмент от нейния дневник, прави втори опит за самоубийство през май 1935 г. Взима свръхдоза хапчета за сън, защото Хитлер не намира време за нея. Тя вярва, че той се вижда се други жени, което се оказва истина. След този опит Фюрера предоставя на Ева и сестра ѝ апартамент с три спални в Мюнхен, а на следващата година сестрите получават вила в Богенхаузен. Освен това той я прави своя „частна секретарка“, за да може тя да идва и да си отива без прекалено много шум.

Краят на Ева Браун – Началото на Ева Хитлер

В началото на април 1945 г. Браун пътува от Мюнхен до Берлин, за да бъде с Хитлер при Фюрербункер. Тя отказва да напусне, след като Червената армия се затваря в столицата. При пристигането ѝ в бункера все още има надежда за победата на Германия. Това всъщност е в съответствие с преобладаващите настроения. Отбраната на Вермахта при Одер се включва в смъртна борба, която дава надежда на немското висше командване в продължение на няколко дни. Генерал Кейтел например твърди, че ако нападение може да бъде ограничено в продължение на три дни, то се е провалило, а 19-и е четвъртият ден от настъплението на Съветския съюз. Анна Мария Зигмунд в „Жените на нацистите“ твърди, че е виждала писма, написани от Хитлер за Ева, които в последствие са препратени до Шнайдер. Именно тя съхранява писмата, преди да ги продаде на частен колекционер. Как Шнайдер е получила писмата в последните дни на Райха е загадка.

 

Докато дните минават, положението за Германия се развива все по-зле. Краят е неизбежен и Хитлер по-добре от всеки друг знае колко малко време остава. Той решава, че вече няма нужда от претенции. Той моли хората си да намерят някой, който да го ожени за Ева. Следобед на 29-и април Адолф и Ева се женят. Свидетели на събитието са Йозеф Гьобелс и Мартин Борман. След това Хитлер е домакин на скромна сватбена закуска с новата си съпруга – Ева Хитлер.

 

На 30 април 1945 г. Адолф Хитлер провежда последната си щатна конференция и е информиран, че Съветските войски са само на няколко пресечки. Той обядва както обикновено в два часа следобед с двамата си секретари и готвача си. След това прави системна подготовка за самоубийство. Хитлер първо отравя любимото си куче Блонди и нейните малки. Малко след 15:00 ч. на 30 април Хитлер и Ева Браун се сбогуват с персонала, събран в бункера, след което се оттеглят в частната си стая, за да посрещнат съвместната си съдба. Така Ева Хитлер умира на 33 години, в разцвета на живота си . Живот, който посвещава на любовта в лицето на Адолф Хитлер.

от

публикувано на: 06/07/2020

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: