Какво да гледам: три сериала, които не са на английски

07/06/2019

Откакто има частна телевизия в България, което не е отдавна, пазарът е залят от англоезични сериали. От ситкоми, през научна фантастика, до криминални сериали. Физиономиите ни са познати, гласовете също. Единствените неща, които можете да гледате по телевизията на друг език освен на английски или български са турски мелодрами или испански, нискобюджетни комедии.

 

Но това, че по телевизията не дават стойностни сериали на друг език не означава, че те не съществуват. Тази седмица ви предлагаме три сериала, които не са на английски език.

La Casa de Papel (2017)

Ако свързвате испанската телевизия с „Новите съседи“, значи много сте изпуснали. Преди година и половина Испания показа, че освен добро кино, може да прави и сериали на световно ниво.

 

La Casa de Papel е копродукция на Antena 3 и Netflix. Написан, продуциран, режисиран и изигран изцяло от испанци. Историята се развива в мадридския монетен двор, където група професионални крадци се опитват да направят най-големият удар в историята на Испания. С развитие на епизодите виждаме задкулисните игри и заплетените взаимоотношения между персонажите, така че историята винаги върви една крачка пред зрителя.

Dark (2017)

Въпросът не е къде, нито кой, нито как. Въпросът е кога. Dark е шедьовър в всеки възможен смисъл на думата. Дори немският език не дразни, когато гледате сериала, защото е написан толкова добре, че дори да говорят на санскрит пак, ще вие интересно. Да не говорим за операторската работа. Всеки кадър е фотография.

 

Няма да се опитвам да разказвам историята, защото е прекалено завъртяна и само ще я разваля. Това, което ще ви кажа е да гледате много, много внимателно. Това не е сериал, който да си пуснете „за да ви говори нещо в стаята“.

How to sell drugs online (fast) (2019)

Най-новият проект на Netflix Германия. Сериал вдъхновен от истинска история случила се през 2015-та в Лайпцих. Мориц Цимерман е седемнайсет годишен зубър, който губи гаджето си и решава да си я върне като стане готин. А кое е най-готиното нещо, когато си в гимназия – наркотиците.

 

Арката на Цимерман минава от никой до един от най-големите разпространители на екстази в Германия. Нещо като Уолтър Уайт, ако беше тийнеджър и не страдаше от рак. Сериалът е забавен и подхода към реалността, в която живее поколението Z е впечатляващ. Шест епизода са, изгледайте ги още тази седмица.

от

публикувано на: 07/06/2019

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: