Какво да гледам: три европейски сериала

29/11/2019

Щом става въпрос за телевизия, нормално е само една световна сила да изниква в главата ни. Нормално е да си мислим със завист за Щатите, докато гледаме български продукции. Тук тепърва се създават телевизионни традиции извън новинарските емисии и сутрешните блокове. С две думи – зле сме.

Това не означава обаче, че в останалата част на Европа нещата стоят по същия начин. След влизането на големите стрийминг компании, Европейският съюз вкара закон, който задължава поне 30% от съдържанието на тези платформи да идва от страните членки. Това автоматично отвори врати за нови и мащабни проекти. Ето и три от тях.

Bron/Broen  (2011) 

На мост между Дания и Швеция е открит труп поставен точно на границата между двете държави. Службите на скандинавските страни работят заедно в разплитането на случая, чийто виновник е сериен убиец с интересни мотиви.

 

Страшно добър криминален сериал, далеч от американската естетика. По скандинавски хладен и дефанзивен, а в същото време има много човещина в историята.

 

L’amica geniale/My brilliant friend (2018)

Копродукция между италианската телевизия RAI1 и HBO. „Гениалната приятелка“ е сериал по книгата на Елена Феранте, която носи същото име. Това е първата книга от общо четири заглавия, обединени в „Неаполитански романи“. Вече е потвърден втори сезон, но не е ясно кой от следващите романи ще бъде екранизиран.

 

Babylon Berlin (2017)

Dark е огромен сериал и може би затова, когато стане дума за немска телевизия, „Babylon Berlin“ остава настрана. А не бива, защото и той е много висока летва за Европа.

 

Страхотно написан сюжет, който те държи в неведение през голямата си част, без обаче да ти позволи да изгубиш интерес. Действията се развиват между двете войни в Берлин с всичките му особености.

 

от

публикувано на: 29/11/2019

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: